Företagen ska få mer tid att betala kommunala avgifter

Borgerlig samverkan vill ge företag anstånd med kommunala avgifter. "Det här är ett sätt att visa att vi bryr oss om företagen i även under tuffa tider", säger kommunalrådet Reidar Svedahl (L).

Borgerlig samverkan hade bjudit in till en pressträff där restaurangägaren Majed Lahdo var med (i mitten). Till vänster kommunalrådet Tomas Tekman (KD). Till höger Reidar Svedahl (L).

Borgerlig samverkan hade bjudit in till en pressträff där restaurangägaren Majed Lahdo var med (i mitten). Till vänster kommunalrådet Tomas Tekman (KD). Till höger Reidar Svedahl (L).

Foto: Roland Klinga

Norrköping2023-02-01 17:15

Många företag har det tufft just nu med stigande priser, dyrare lån, svårare att få lån och på toppen på det ibland svårt att få tag i personal. Det här gör att många företag pressas hårt.

– Vi vill att företagen som har fakturor som ska betalas till kommunen ska kunna få längre tid på sig att betala dem. För nämnden jag leder handlar det om avgifter kopplade till markupplåtelse, lokalhyror och arrenden, säger kommunalrådet Reidar Svedahl (L) som också är ordförande i samhällsplaneringsnämnden.

– Vi ser att det är tufft för företagen och har satt oss ned och diskuterat vad vi kan göra. För oss är Norrköpings företag viktiga. I min nämnd handlar det om taxor kopplade till tillstånd, inspektioner och myndighetsutövande. Som exempelvis kontroller enligt miljöbalken, säger Tomas Tekmen (KD), kommunalråd och ordförande i byggnads- och miljöskyddsnämnden.

Enligt förslaget som ska tas upp på respektive nämndsammanträde under februari ska förfallodatum på fakturor förlängas. Från 30 dagar till 90 dagar. Årsfakturor som skulle skickats ut i mars skickas i stället ut i maj. Handläggning för den som söker anstånd är tänkt att vara så enkel som möjligt via e-tjänster.

– Vi skapar det här utan att det ställts några krav från företagen. Men vi vill vara beredda innan det kommer krav på oss att vi ska hjälpa till, säger Reidar Svedahl

Majed Lahdo är ägare av restaurangen Anima. Den plats som Borgerlig samverkan valt för att berätta om sina förslag för att hjälpa företagen.

Är det avgörande för dig med några månaders anstånd på en faktura? Den ska väl betalas ändå till slut?

– Jag kommer troligen att ansöka om anstånd. Men framför allt tycker jag att det här har en viktig symbolisk betydelse. Det visar att politikerna lyssnar, säger Majed Lahdo.

Reidar Svedahl tror att det finns företag som det här skulle kunna vara avgörande för, i en tuff tid.

– Det finns kanske nya företag som har fått en hård start. Det här skulle kunna vara en hjälp innan man riktigt kommit igång. Vi som kommun kan inte göra allt. Men vi undersöker hela tiden vad vi kan göra, vad vi kan påverka, säger han.

Åtgärderna med anstånd är tänkta att gälla fram till i september. Men det kan bli så att anstånden får förlängning.

– Vi får utvärdera i september och se då om vi ska fortsätta med åtgärderna, säger Tomas Tekmen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!