Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Olle Vikmång (S): "Vi kommer att prioritera skolan"

"Jag ser inte ett spår av prioriteringar". Det säger Olle Vikmång (S), oppositionsråd, om det budgetförslag som lades fram av Borgerlig samverkan i måndags.

Olle Vikmång och Socialdemokraterna kommer att prioritera skolan när de i nästa vecka lägger fram sin skuggbudget.

Olle Vikmång och Socialdemokraterna kommer att prioritera skolan när de i nästa vecka lägger fram sin skuggbudget.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2023-05-24 10:23

När Borgerlig samverkan, bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, med stöd av Sverigedemokraterna, presenterade sin budget stod det klart att de ger samtliga nämnder ett sparbeting på 1,35 procent under 2024. För utbildningsnämnden innebär den en minskning av budgetramen med nästan 56 miljoner kronor. 

– De lägger ett sparkrav rakt över alla nämnder oavsett verksamhet och det tycker jag är helt fel väg att gå. Vi är inte helt klara med vårt förslag än, men så mycket kan jag säga som att vi kommer att göra allt vi kan för att prioritera skolan och barn och unga, säger Olle Vikmång.

Majoriteten tycker själva att de lägger fokus på just barn och unga och trygg omsorg för äldre.

– Det har jag svårt att se faktiskt. Den i särklass största besparingen i reda pengar sker på utbildningsnämnden, som ju har ansvaret för barn och unga. Att kalla det för en prioritering förstår jag inte. Min bild är inte att vi har för mycket pengar i skolan utan tvärtom. Sen kan inte jag heller lova några stora satsningar, men att spara så mycket är inte rimligt.

I övrigt reagerade Olle Vikmång med förvåning på att majoriteten valt att använda en stor del av de ekonomiska reserver som byggts upp under de goda åren.

– På något sätt blir det ännu tydligare att på grund av att regeringen inte skjuter till statsbidrag när det är tufft så blir det Norrköpings skattebetalare som får betala priset. 

– Sen säger jag inte att det är fel, det får nog vi också göra, säger han. 

Det är den nya riktlinjen som det togs beslut om förra veckan som möjliggör för kommunen att parera ekonomiskt svåra år med underskott mot bättre år med överskott. I budgeten för 2024 har kommunen ett underskott på drygt 300 miljoner kronor, underskottet minskar sen 2025 för att gå över till plussiffror 2026 och 2027. 

– Ja, vi använder en del av kommunens eget kapital och tidigare avsättningar till att bland annat täcka upp kostnader för Ostlänken men också för att inte sparkraven på verksamheterna ska bli helt orimliga. När intäkterna inte räcker till för att täcka kostnaderna så har politiken ett val: antingen styra långsiktigt över flera år med hjälp av tidigare års överskott, reducera verksamhet ännu mer eller höja skatten, säger Sophia Jarl om Vikmångs uttalande.

– Vi har under många år satt av pengar för att täcka exempelvis Ostlänken och nu när den börjar kosta är det såklart rimligt att vi använder de pengarna. Ostlänken kostar till exempel skattebetalarna 129 miljoner 2024.

Nicklas Lundström, gruppledare för Vänsterpartiet, reagerade starkt på majoritetens budget som innebär ett sparkrav på totalt nära 132 miljoner kronor för nämnderna. 

– Det är ingen överraskning för mig att höger/SD-styret väljer att angripa välfärden på det här sättet. Det som dom kallar ett stålbad innebär över 130 miljoner mindre än vad nämnderna hade behövt nästa år. Det är helt tydligt att det är skolan och äldreomsorgen som kommer att drabbas hårdast, säger han i ett pressmeddelande.

Han är också kritisk till att utlovade satsningar på demensvården och skolan uteblir.

– Jag tror inga föräldrar, elever eller lärare i kommunen håller med Sophia Jarl om att det går att göra stora ”effektiviseringar”. Och ingen undersköterska, anhörig eller brukare tycker nog att det är en bra idé att fortsätta skära ner på äldreomsorgen.

Så mycket ska de spara

Så här mycket ska de största nämnderna spara 2024:

Utbildningsnämnden -56 miljoner

Vård- och omsorgsnämnden -38 miljoner

Samhällsplaneringsnämnden -9 miljoner

Socialnämnden -8,5 miljoner

Kompetensförsörjningsnämnden -7 miljoner

Kultur- och fritidsnämnden -5,5 miljoner

Kommunstyrelsen -5,5 miljoner

Totalt sparbeting på alla nämnder -132 miljoner

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!