Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Vi kommer att klara det här även om det blir tufft"

Alla nämnder måste spara 1,35 procent och skolinvesteringar för 1,5 miljarder pausas. Det framgick när Borgerlig samverkan och SD presenterade sin budget vid en rundtur på Ettans spårvagn, något som skulle symbolisera att Norrköping går framåt trots tuffa tider.

"Det kommer att märkas att vi går in i en svårare tid. Nu gäller det att hålla i och hålla ut", sa kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) när hon och de andra kommunalråden presenterade budgeten för 2024-2027. Till vänster Tomas Tekmen (KD), Christopher Jarnvall (SD) och till höger Reidar Svedahl (L).

"Det kommer att märkas att vi går in i en svårare tid. Nu gäller det att hålla i och hålla ut", sa kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) när hon och de andra kommunalråden presenterade budgeten för 2024-2027. Till vänster Tomas Tekmen (KD), Christopher Jarnvall (SD) och till höger Reidar Svedahl (L).

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2023-05-23 16:00

När driftbudgeten för 2024– 2027 presenterades var för första gången alla kommunalråden med, också Christopher Jarnvall från stödpartiet SD som ingår i majoritetsunderlaget för Borgerlig samverkan, M, L och KD.

undefined
Alla kommunalråden ombord på Ettans spårvagn.

– Vi är i dag i den här spårvagnen för att den symboliserar att vi tar oss framåt, fast det är ett svårt ekonomiskt läge vi har framför oss. Det är kärvt de kommande åren, sa kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M).

Norrköping har enligt Jarl samma utmaningar som många andra kommuner och regioner: hög inflation, höga räntor och höga energipriser.

– Dessutom har vi lokala utmaningar: en befolkningstillväxt som avtar och som vi behöver förhålla oss till. Vi har ett för högt kostnadsläge i dagsläget. Vi behöver jobba strukturellt med att förtäta vår organisation på olika sätt, sa Sophia Jarl och talade om både effektiviseringar och reduceringar.

Under våren har det flaggats för skolnedläggningar. Jarl utlovar besked om skolan inom kort.

Budgeten som nu lades fram är ramar för nämnderna, med fokus på kärnuppdrag. Beskedet är: inga nya pengar för ambitionshöjningar, ingen kompensation för borttagna statsbidrag och ett stort generellt sparbeting för alla nämnder på 1,35 procent under 2024. 

Totalt sett får nämnderna drygt 130 miljoner kronor mindre att röra sig med under 2024. Utbildningsnämnden ska spara nästan 56 miljoner, vård och omsorg 38 miljoner och kultur och fritid 5,5 miljoner.

För första gången läggs en budget fram med ett underskott, på 359 miljoner för 2024, något som tillåts genom en ny riktlinje, där underskottet hämtas upp över planperioden, med ett överskott på 47,7 miljoner 2027. 

undefined
Eva-Britt Sjöberg (KD) talade om den positiva trenden med minskat ekonomiskt bistånd och en arbetslöshet som är nere på 8,7 procent.

Eva-Britt Sjöberg (KD) talade om att hålla i den positiva trenden med minskat ekonomiskt bistånd, och en arbetslöshet som är nere på 8,7 procent. Enligt Christopher Jarnvall (SD) avsätts tre miljoner årligen till trygghetsskapande åtgärder som narkotikahundar på skolor och utökad väktarorganisation.

undefined
"Det går inte att spara mycket pengar utan att det märks", sa Reidar Svedahl (L) som pratade om bland annat kultur- och fritidsområdet.

– Det går inte att spara mycket pengar utan att det märks, sa Reidar Svedahl (L) och talade om att jobba med förväntansbilden av vad kommunen ska göra och inte göra.

Inom kultur- och fritidsområdet är fokus på barn och ungdomars fritid, folkhälsa och demokratisäkra bidrag till föreningar. Beskedet från Svedahl är också att filmfonden ska vara kvar, liksom en del av Cnemas verksamhet – men inte nödvändigtvis i de nuvarande dyra lokalerna. 

Sophia Jarl talade om en tradition i Norrköping att mycket är gratis för medborgarna, som inträde på museer, och att det nu ska bli en ny tradition att man betalar för de saker som händer i stan.

undefined
Reidar Svedahl (L), Sophia Jarl (M) och Patrik Palm (M) på Ettans spårvagn genom Norrköping.

Tomas Tekmen (KD) talade om en servicegaranti mot företagen och en hög takt i arbetet med detaljplaner, och Patrik Palm (M) om valfrihet inom vård och omsorg och fortsatt arbete med att utbilda undersköterskor.

I investeringsbudgeten pausas en hel del investeringar, bland annat skolinvesteringar för 1,5 miljard, utifrån att man behöver räkna om från den nya befolkningsprognosen. Också Johannisborgsleden ska man räkna på, en led som ska bli av, men kanske måste justeras. Och cykelbanor kan få vänta, dock inte den i Skärblacka. 

Skolan för 400 miljoner kronor på rivningstomten mitt emot Ebersteinska pausas, medan man ser över möjligheten att bygga en ny modern landsbygdsskola mellan Tåby och Dagsberg.

– Det kommer att märkas att vi går in i en svårare tid. Nu gäller det att hålla i och att hålla ut. Vi kommer att klara det här även om det blir tufft några år framöver, sammanfattade Sophia Jarl.

Fakta

Borgerlig samverkan, M, L och KD, med stöd av SD, lägger fram sin första stora budget efter att ha styrt ett halvår i Norrköping: budgeten för 2024 och de följande tre åren, fram till 2027. 

Alla nämnder ska spara 1,35 procent under 2024.

Skolinvesteringar för 1,5 miljard kronor pausas.

Fokus ligger på företagsfrämjande åtgärder, då man ser företagen som ett paraply för välfärden, skattepengar till kommunens verksamhet.

Fokus ligger också på kommunens kärnuppdrag, för att klara lågkonjunkturen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!