Nya styret beslutar om översyn av kommunala bolag

Norrköping Science Park, Visualiseringscenter och näringslivsavdelningen ska genomgå en strategisk översyn. "Det handlar om att se över hur verksamheterna kan bli ännu bättre", säger Göran Lindgren, tf vd på Rådhus AB.

Visualiseringscenter C är ett av de kommunala bolagen som ska ses över. "Det finns inget besparingssyfte, men visst kan det få den effekten om man bli effektivare", säger Göran Lindgren, tf vd på Rådhus AB.

Visualiseringscenter C är ett av de kommunala bolagen som ska ses över. "Det finns inget besparingssyfte, men visst kan det få den effekten om man bli effektivare", säger Göran Lindgren, tf vd på Rådhus AB.

Foto: Fredrik Nygren

Norrköping2023-02-10 12:00

Nyligen meddelade det nya styret i kommunen att en utredning om en eventuell försäljning av Louis De Geer konsert och kongress ska starta. Nu fortsätter de sin översyn av de kommunala bolagen och går ut med att Norrköping Science Park och Visualiseringscenter ska utredas. Uppdraget kommer att ges till Norrköping Rådhus AB.

Om de skulle visa sig inte vara effektiva, handlar det om att lägga ner bolagen då?

– Nej, det kommer att vara verksamhetsfokus med uppdrag att stärka verksamheten. Vi ska se om de kan bli än bättre och om vi kan samordna på ett bättre sätt. Det handlar inte om att lägga ner någon verksamhet utan snarare tvärtom, säger Göran Lindgren. 

Samtidigt formaliseras beslutet att återskapa Upplev Norrköping AB med fokus på besöksnäring, turism och upplevelser. Det här gör att även näringslivsavdelningen ska ses över.

– När Upplev Norrköping lades ner fick näringslivskontoret ta över en del av verksamheten. Så de kommer att påverkas när man startar upp Upplev Norrköping. De jobbar ju också mot näringslivet precis som NOSP och Visualiseringscenter så det är därför de är med och ses över. 

Ett annat utredningsuppdrag handlar om en framtida fastighetsöverlåtelse från Norrevo Fastigheter AB till Norrköpings kommun. Redan idag ligger personal och förvaltning under kommunen och en överlåtelse skulle kunna leda till en vassare organisation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!