Det kommunala evenemangsbolaget Upplev Norrköping var en framgångssaga i mitten av 2010-talet, med succéutställningar som Harry Potter och Titanic, och Bråvallafestivalen. När två duktiga profiler lämnade bolaget gick det utför.
Bolaget fick med den nya ledningen kritik för bristande dokumentation och otydlig styrning. Marvelutställningen sommaren 2018 gick med tio miljoner i förlust, 14 miljoner om man räknar in den vinst på fyra miljoner som budgeterats. Vd och styrelse avgick från det skandalomsusade bolaget.
2019 lades Upplev Norrköping ned och evenemangsverksamheten flyttades till den kommunala förvaltningen.
Sophia Jarl (M) var starkt kritisk till hur bolaget hade skötts sista tiden, men har de senaste åren propagerat för att återuppliva bolaget. Nu när hon kommit till makten som kommunstyrelsens ordförande gör hon verklighet av den planen.
I Borgerlig samverkans ändringsbudget är förslaget att ge det kommunala moderbolaget Rådhus AB i uppdrag att utreda förutsättningarna att återskapa Upplev Norrköping AB med inriktning på besöksnäring, turism och upplevelser.
– Under de åren som Upplev Norrköping verkade som bolag var det väldigt mycket bra saker som hände. Upplev Norrköping satte Norrköping på kartan när det gäller evenemang, säger Sophia Jarl.
– Det som var felet med förra Upplev var att bolaget inte var tillräckligt kapitaliserat. Varje gång man skulle göra någonting var man tvungen att gå till kommunstyrelsen, vilket gjorde att när de väl misslyckades med den sista utställningen, då misslyckades de totalt, för det slutade med att bolaget fick lägga ned, det fanns ingen buffert.
Tanken är att när bolaget i vår ska återuppväckas så ska det vara med ett större kapital. Fördelen med ett bolag kontra kommunal förvaltning är att ett bolag kan jobba med snabba beslut och ha ett tätt samarbete med näringslivet, inte minst när det handlar om sponsring, menar Jarl.
Bolaget är i dag vilande. Efter budgetbeslutet den 19 december och när nya Rådhus AB-styrelsen kommit i gång ska bolaget återuppväckas och få en ny styrelse.
Exakt hur formen för nya Upplev Norrköping ska se ut, hur mycket kommunen ska göra och hur mycket som ska upphandlas, är inte klart. Ska kommunen äga bolaget helt och hållet, eller ska man titta på en modell där kanske näringslivet är med till viss del? Det återstår att se.