Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

M: "Förslaget genomsyras av negativ syn på bilen"

Moderaterna menar att den föreslagna trafikstrategin innebär en rejäl nedprioritering av bilen. "Hela förslaget genomsyras av en väldigt negativ inställning till bilen", säger oppositionsrådet Simon Johansson (M).

Simon Johansson (M) och Sophia Jarl (M) tycker att det är individen som ska bestämma om den ska välja bil eller inte, det är inte något som tjänstemän eller politiker ska avgöra. I bakgrunden Viktoria Strömberg, politisk sekreterare.

Simon Johansson (M) och Sophia Jarl (M) tycker att det är individen som ska bestämma om den ska välja bil eller inte, det är inte något som tjänstemän eller politiker ska avgöra. I bakgrunden Viktoria Strömberg, politisk sekreterare.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2022-04-05 17:00

Inför kommunstyrelsens sammanträde på måndagen kallade oppositionsråden Simon Johansson (M) och Sophia Jarl (M) till en pressträff om sin syn på den nya trafikstrategin. De menar att man borde vänta med en sådan till den nya översiktsplanen ska tas 2024.

I kommunstyrelsen yrkade Moderaterna på avslag till trafikstrategin, och föreslog att arbetet ska återupptas 2024, något de inte fick gehör för det. Slutligt beslut tas i kommunfullmäktige den 25 april.

Trafikstrategin är ett tematiskt tillägg till översiktsplanen som antogs 2017. 

– Om vi tar en trafikstrategi nu som bygger på den nuvarande översiktsplanen och tar en ny översiktsplan 2024 så är risken stor att den här trafikstrategin kommer att vara inaktuell redan inom två år, när den nya översiktsplanen tas, säger Simon Johansson.

Till det kommer att Moderaterna inte ställer upp på flera delar i strategin, medan de anser att andra delar saknas.

– Hela förslaget genomsyras av en väldigt negativ inställning till bilen som transportmedel. Man ställer återkommande människan mot bilen i trafikstrategin och sätter dem i motsattsförhållande till varandra. Det man glömmer i det perspektivet är att varje resa görs av en människa som har ett behov som tillgodoses av bilen, säger Simon Johansson.

– Vi har sett att inställningen har varit under ett antal år att göra staden mer och mer bilfientlig. Det är svårt att parkera och det är trångt på vissa ställen, man har byggt busshållplatser som gör att det uppstår köer, säger Sophia Jarl. 

Trafikstrategin bygger på att bullret ska minska och luftkvaliteten bli bättre. Jarl lyfter teknikutvecklingen de senaste åren, med allt fler elbilar. Hon saknar också att laddinfrastruktur inte tas upp i trafikstrategin.

I trafikstrategin prioriteras bilen lägst på särskilt ytmässigt konfliktfyllda platser, där det är trångt. Moderaternas lösning är att använda olika gator till olika trafikslag, ha gång och cykel på den ena och bil och kollektivtrafik på den andra, i stället för att stänga av hela kvarter för bilar.

Bakgrunden till trafikstrategin är projektet Framtidens resor, utifrån visionen 175 000 invånare 2035 och att antalet bilresor inte ska öka. Enligt Moderaterna pekar befolkningsprognosen på att invånarantalet kommer att vara 20 000 färre än visionen varit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!