Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Trafikstrategi för ett hållbart och effektivt resande

En trafikstrategi för Norrköping är nu ute på samråd. "Det blir ett Norrköping där man enkelt, effektivt och hållbart kan ta sig dit man behöver", sammanfattar projektledare Magnus Sandberg framtiden.

Magnus Sandberg och Cecilia Hellqvist har arbetat med trafikstrategin för Norrköping. De tar emot synpunkter vid digitala samrådsmöten i april och maj.

Magnus Sandberg och Cecilia Hellqvist har arbetat med trafikstrategin för Norrköping. De tar emot synpunkter vid digitala samrådsmöten i april och maj.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2021-04-19 06:45

Magnus Sandberg och Cecilia Hellqvist vid samhällsbyggnadskontoret har lett arbetet med att ta fram en trafikstrategi för Norrköpings kommun. 

– Det är en långsiktig och strategisk plan om hur vi ska utveckla Norrköpings trafiksystem. Det handlar om hur vi i kommunen ska prioritera och planera hela trafiksystemet, alla våra trafikslag. Var man ska gå, var man ska cykla, var man ska åka kollektivtrafik, var man ska köra bil, och hur vi ska planera godstrafiken, säger Magnus Sandberg.

Strategin tar sikte på år 2035, då Norrköping väntas ha 175 000 invånare, men har även en utblick mot år 2050.

undefined
Gående och cyklister har hög prioritet i det framtida Norrköping. Magnus Sandberg är projektledare.

– Generellt behöver vi få till en beteendeförändring gällande vårt resande i Norrköping. Vi behöver resa mer hållbart, och mer effektivt. Ska Norrköping klara av att växa så måste vi klara av att hantera fler resor överlag. Om vi blir 175 000 invånare kommer det att betyda 100 000 fler resor oavsett trafikslag. Då behöver vi tänka lite mer effektivt, säger Magnus Sandberg.

Det är förutsatt att man gör samma antal resor per person som i dag.

– Ett alternativ är också att man kanske inte behöver göra alla resor. Som nu under coronapandemin har man ju ställt in resor, och man träffas så här i stället, säger Cecilia Hellqvist och refererar till den digitala Teamsintervju Folkbladet gör med henne och Magnus Sandberg innan vi ses för bildtagning.

– Än så länge vet vi inte den långsiktiga konsekvensen av corona. Vi vet egentligen inte hur vi kommer att bete oss, säger Magnus Sandberg.

undefined
"Det blir bättre luft och ljudmiljö inne i de centrala delarna, när avgaser och buller försvinner", säger Cecilia Hellqvist.

Om man väljer att gå eller cykla till affären istället för att ta bilen minskar man belastningen på trafiksystemet, och mår också själv bättre, påpekar Cecilia Hellqvist.

– Vi vill minska andelen bilresor. Framför allt de korta bilresorna, som kan genomföras på annat sätt, säger Magnus Sandberg och talar om att erbjuda bättre alternativ och att i den fysiska planeringen prioritera gående och cyklister, och kollektivtrafik, framför biltrafik.

Om strategin skulle genomföras, hur ser Norrköping ut 2035?

– Generellt knuffar vi ut biltrafiken från de centrala delarna, så vi får mer yta till människor och vistelse, så jag tror att det kommer att bli trevligare i Norrköping. Snyggare och tryggare, säger Magnus Sandberg.

– Det blir också bättre luft och ljudmiljö inne i de centrala delarna, när avgaser och buller försvinner, säger Cecilia Hellqvist.

– Det kommer fortfarande att vara möjligt att åka bil till centrum, men vi kanske försöker få bort resorna genom centrum, som inte är nödvändiga. Vi ser centrum som en samlad målpunkt i stället, säger Magnus Sandberg. 

Om man ska ta sig från norr till söder tar man ringleden, där den framtida Johannisborgsleden ska ingå, i stället för att åka genom stan.

Elbilar då? Ger de inte en bättre miljö? Jo, men de tar fortfarande lika mycket plats, så det löser inte ytproblematiken, och de river upp partiklar från asfalten, säger Sandberg.

I strategin vill man också få bort tunga godstransporter genom omlastningspunkter, mikroterminaler, där godset lastas om till mindre, gröna fordon för fortsatt transport in till stan.

Trafikstrategin är ute på samråd till 23 juni. Det blir sex digitala samrådsmöten, uppdelade på kommunens tätorter, de yttre stadsdelarna och innerstaden. I slutändan ska strategin tas i kommunfullmäktige.

Fakta

Trafikstrategi för Norrköping är ett tillägg till översiktsplanen och syftar till att skapa en långsiktig plan för trafiksystemet med framkomlighet och tillgänglighet i fokus.

Trafikstrategin hanterar trafikområdena gång, cykel, kollektivtrafik, bil och gods. Dessutom behandlas människan i staden kopplat till trafiksystemet. Planen är kommunövergripande med ett fokus på stadsdelar, tätorter och stråk. Målet är att skapa ett ökat hållbart resande för att klara av en befolkningstillväxt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!