Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Smygfotandet var fel – nu anmäler kommunen sig själv

Norrköpings kommun anmäler sig själva till IVO efter smygfotograferandet av misstänkta bidragsfuskare. "Vi tog inte det ansvar vi borde gjort", säger verksamhetschefen Linda Uller.

Verksamhetschefen Linda Uller berättar om en hård självkritik från kommunen i sin lex Sarah-anmälan. "Vi tog helt enkelt inte det ansvar vi borde ha gjort", säger hon.

Verksamhetschefen Linda Uller berättar om en hård självkritik från kommunen i sin lex Sarah-anmälan. "Vi tog helt enkelt inte det ansvar vi borde ha gjort", säger hon.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2024-04-11 14:30

Nyheten i korthet

  • Norrköpings kommun anmäler sig själva till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) efter att ha smygfotograferat misstänkta bidragsfuskare, vilket kritiserades av Justitieombudsmannen.
  • Kommunen erkänner att de inte tog det ansvar de borde ha gjort och att de använde metoder som saknade lagstöd.
  • För att förhindra framtida missförhållanden har kommunen skärpt rutinerna kring sekretesskyddat material och implementerat en modell för hur större förändringar ska införlivas i verksamheten.

Norrköpings kommun fick mycket skarp kritik av Justitieombudsmannen för sina utredningsmetoder i jakten på misstänkta bidragsfuskare. Något som Folkbladet har berättat om flera gånger. 

I samband med kritiken från JO inledde kommunen en egen utredning om hur man har agerat. Den utredningen är klar nu och har lett till att man anmäler sig själva till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) enligt lex Sarah. Kommunen kallar missförhållandet för allvarligt. 

undefined
Norrköpings kommun fick skarp JO-kritik för de arbetsmetoder som den så kallade säkerhetsutredaren använde. Nu anmäler man sig själva till IVO.

Enligt kommunen handlar det allvarliga missförhållandet om "observationerna som gjorts av enskilda i syfte att upptäcka felaktiga utbetalningar, dels röjandet av sekretessbelagda personuppgifter som skett när uppgifter förts över till en kommunanställd utanför nämndens myndighetsgränser". 

Rent konkret handlar det om att kommunen själva anser att det var fel att smygfotografera misstänkta bidragsfuskare.

– Det är allvarligt att vi har arbetat med metoder som saknat lagstöd och inte hanterat känsliga uppgifter på ett tillräckligt säkert sätt. Arbetssättet har upphört sedan länge och nu har vi även gått till botten med orsakerna till att det kunde hända. Vi har identifierat, analyserat, lärt och åtgärdat för att säkra att missförhållandet inte inträffar igen, säger Linda Uller, verksamhetschef, i ett skriftligt uttalande.

undefined
Verksamhetschefen Linda Uller berättar om en hård självkritik från kommunen i sin lex Sarah-anmälan. "Vi tog helt enkelt inte det ansvar vi borde ha gjort", säger hon.

Hon säger att den främsta anledningen till att det blev fel var att verksamhetens ledning inte kollade vilket lagstöd som fanns, innan de nya metoderna började tillämpas:

– Vi ser också att vi inte implementerade det nya arbetssättet utifrån hur stor förändring det faktiskt var. Hade vi gjort det hade vi genom en konsekvensanalys sett att behovet att motverka välfärdsbrott inte stod över de juridiska hinder som vi borde uppmärksammat och tagit mer fasta på. Vi tog helt enkelt inte det ansvar vi borde gjort för införandet, säger Linda Uller.

undefined
Enligt verksamhetschef Linda Uller använder inte kommunen de kritiserade metoderna längre

För att missförhållandet inte ska inträffa igen har kommunen tagit fram en modell på hur nya större förändringar ska införlivas i verksamheten. Linda Uller trycker på att kommuninvånare ska vara trygga med att kommunen följer lagstiftningen.

– Följer vi modellen säkrar vi upp rättssäkerheten samtidigt som vi också förankrar syfte, mål och hur förändringen ska göras och roller. En annan viktig del i implementeringen är också att förändringar som görs beslutas och förankras av oss som ledning och att vi som ledning då tar vårt ansvar för att säkra förutsättningarna för genomförandet.

undefined
IVO ska ta ställning till om kommunens metoder att hitta misstänkta fuskare ska få kritik.

Enligt pressmeddelandet har rutinerna kring sekretesskyddat material skärpts. Har du några exempel på vad ni har gjort?

– Vi har utbildat organisationen i informationshantering för att säkra att vi hanterar och förvarar och använder våra handlingar på ett rättssäkert och korrekt sätt i enlighet med lagstiftning och med informationshanteringsplan. Vi är mer försiktiga med behörigheter till exempel vårt verksamhetssystem och säkerställer att enbart de som ska arbeta i systemet har behörighet, men att det även med en behörighet finns begränsningar med vad du får göra, säger Linda Uller.

undefined
Nicklas Lundström (V) var en av de som anmälde kommunen till JO.

Vänsterpartiets gruppledare Nicklas Lundström var en av de som anmälde kommunens övervakning till Justitieombudsmannen. Han har läst kommunens lex Sarah-utredning.

– Jag vill berömma kontoret den här grundliga utredningen. Jag kan dock konstatera att det varit precis lika illa som jag fruktade. Det man har gjort var olagligt, överhuvudtaget inte utrett och analyserat och har medvetet hållits i en mindre krets. Det framkommer också att man röjt sekretessbelagda uppgifter om medborgare till säkerhetsutredaren i större omfattning och under längre tid än vi hittills vetat. Dessutom har personal varit mycket kritiska och ifrågasatt arbetsmetoderna, men det har inte tagits på allvar, säger han.

Han tycker att det är bra att bristerna har anmälts till IVO. Samtidigt passar han på att ge en känga till sina politiska motståndare.

– Kommunen har nu, precis som vi krävt, tvingats att sluta med den hemliga övervakningen och underrätta de drabbade. Men Sophia Jarl och Eva-Britt Sjöberg vägrar att be om ursäkt. Norrköpings kommun har alltså brutit mot Sveriges grundlag och jag anser att det är självklart att man då ska ge en ursäkt till de utsatta – som alltså i de flesta fall var oskyldiga. Jag skulle också vilja att man utredde hur kommunstyrelsens kontor hanterat den här skandalen då de varit lika inblandade som nämnden, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!