2022 avslöjade Norrköpings Tidningar att Norrköpings kommun hade inrättat en så kallad säkerhetsutredare som skulle spana på och dokumentera misstänkta bidragsfuskare i kommunen. Det här JO-anmäldes av Nicklas Lundström (V).
Nu har JO kommit fram till hur man ser på den här verksamheten. Och det är svidande kritik som kommunen får. JO Per Lennerbrant anser att de utredningsmetoder som använts i ärenden om misstänkt felaktiga utbetalningar bryter mot principer som är fastslagna i grundlagen. Det handlar om den personliga integriteten och rätten till privatliv.
– Det är mycket anmärkningsvärt att det inte gjordes några egentliga överväganden om de rättsliga förutsättningarna innan metoderna började användas, säger JO Per Lennerbrant i ett skriftligt uttalande.
När JO granskat metoderna som säkerhetsutredaren använt, alltså att under längre tid spana och dokumentera misstänkta bidragsfuskares liv och leverne, påminner det tydligt om polisiärt arbete. "Enligt JO kan detta inte uppfattas som något annat än vad som med normalt språkbruk kan benämnas som spaningsmetoder, som i princip är förbehållna de brottsutredande myndigheterna", skriver man i ett pressmeddelande.
I den samlade bedömningen konstaterar JO att utredningsmetoderna och dokumentationen saknar lagstöd enligt regeringsformen. Myndigheten skriver vidare att "de vidtagna åtgärderna också kränkt det skydd för privatlivet som garanteras i artikel 8 i Europakonventionen. Med beaktande av det sätt på vilket uppgifterna har samlats in har något lagstöd inte funnits".
– Jag är medveten om den belastning som felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen innebär för samhället och att kommunerna har ett ansvar att motverka detta. Det får dock inte medföra att det grundlagsfästa skyddet för den enskildes integritet och rätten till privatliv inte respekteras, säger JO.
Från styrande Borgerlig samverkan är man sparsam med kommentarer. Eva- Britt Sjöberg (KD) som är ordförande i kompetensförsörjningsnämnden vill inte uttala sig just nu och ber oss återkomma. Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) skriver i ett sms att hon tar kritiken på ”största allvar”.
– Vi låter juristerna göra en analys nu av vad JO skriver. Därefter kommer vi kommunicera mer samlat runt detta, skriver hon.
Olle Vikmång (S) var kommunstyrelsens ordförande när säkerhetsutredaren började sitt arbete. Han säger så här i en kommentar till kritiken från JO:
– Avgörandet är en besvikelse. Bidragsfusk kostar samhället miljardbelopp varje år och undergräver förtroendet för välfärden. Det är stöld av våra gemensamma skattemedel det handlar om. Pengar som ska gå till de allra mest utsatta och som kunde ha använts till en bättre skola och en värdigare äldreomsorg. Det här visar att lagstiftningen i Sverige inte är anpassad för att förhindra och avslöja systematiskt bidragsfusk i stor skala. Jag kommer att driva på Socialdemokraterna för skärpt lagstiftning mot välfärdsbrott.
Nicklas Lundström (V) är däremot nöjd med JO:s utslag i ärendet.
– Jag känner mig glad i dag. Vi fick rätt och det står klart att Sverige är en rättsstat där man inte kan spionera på samhällets medborgare. Kommunen har brutit med grundlagen och Europakonventionen. Det står också klart att man faktiskt sysslade med spaningsarbete. Något som bara rättsvårdande myndigheter ska hålla på med. Det här har kommunen förnekat hela tiden.