2022 avslöjade Norrköpings Tidningar att Norrköpings kommun hade inrättat en så kallad säkerhetsutredare som skulle spana på och dokumentera misstänkta bidragsfuskare i kommunen. Det här JO-anmäldes av Nicklas Lundström (V). 31 maj i år kom JO:s utslag där kommunen fick massiv kritik. JO ansåg att de utredningsmetoder som använts i ärenden om misstänkt felaktiga utbetalningar bryter mot principer som är fastslagna i grundlagen. Det handlade om den personliga integriteten och rätten till privatliv.
Vid en presskonferens några dagar senare slog kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) tillsammans med kommundirektör Anna Selander fast att man använt otillåtna metoder. Men samtidigt var man tydlig med att jakten på misstänkta fuskare var viktig.
– Vi tänker inte be om ursäkt för att vi vill stävja välfärdsbrott, sa Sophia Jarl och på den direkta frågan om kommunen skulle kontakta de som man spanat på sa hon:
– Nej vi tänker inte be om ursäkt för att vi försökt komma åt fusk. Vi gjorde vad vi trodde var rätt, sa hon.
Nu visar handlingar som Folkbladet har tagit del av att kommunen ändå har tagit dessa kontakter och underrättat de personer som "inte tidigare fått kännedom om att de varit föremål för övervakning av kommunens välfärdsbrottsutredare". I dokumentet skriver Pernilla Thott Ljung, chef för Kompetensförsörjningskontoret, att kommunen har upprättat en lex Sarah-rapport efter kritiken från JO. Och att Socialstyrelsens rekommendation vid lex Sarah är att "enskilda alltid bör informeras om ett missförhållande som inträffat".
Varför sa ni först att ingen skulle kontaktas?
– När vi startar en lex Sarah-utredning meddelar vi alltid i varje enskilt ärende där individ är en del i utredningen. Det betyder att vi inte meddelat särskilt i detta fall utan utifrån hur vi likvärdigt utreder lex Sarah, svarar Pernilla Thott Ljung som är chef för Kompetensförsörjningskontoret.
Hon tillägger att kommunen kommer att fortsätta att jobba med att identifiera felaktiga utbetalningar.
– Med lex Sarah-utredningen får vi ett underlag att arbeta vidare med att förebygga och motverka felaktiga utbetalningar av ekonomiskt bistånd.
Men visste ni inte att en lex Sarah-utredning behövdes göras efter JO:s utslag?
– Den frågan ställdes till oss av er vid presskonferensen. Där och då behövde vi arbeta mer i frågan för att göra den bedömningen, säger hon.
Nicklas Lundström (V) har hela tiden drivit att kommunen borde informera de som varit föremål för övervakning. Han är mycket nöjd nu.
– Det visar att vi i Vänsterpartiet hade rätt om att kommunen är tvungen att informera de som övervakats. Det här borde ha varit en självklarhet från början. Men det finns någon slags populism som handlar om att klämma åt fattiga. Tyvärr kommer inte tredje person, alltså den som funnits med i övervakningen, men inte varit misstänkt för något fusk, att informeras. Men där är min uppmaning att kontakta kommunen om man misstänker att man finns med i materialet, säger han.
Vad händer nu?
– Nu avvaktar vi lex Sarah-utredningen som jag hoppas kasta ytterligare ljus över det som pågått, säger Nicklas Lundström.