Just nu är det i högsta grad osäkert som ska hända med Louis De Geer konsert och kongress. Alternativen som i huvudsak står mot varandra är att byggnaden säljs till en privat entreprenör eller att byggnaden fortsätter att ägas av kommunen. Till det här finns alternativen att kommunen också fortsätter att driva verksamheten eller att en extern part tar över driften. Hur det blir ska avgöras under hösten har kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) sagt.
Sverigedemokraterna har varit relativt fåordiga när det gäller hur man ställer sig till en eventuell utförsäljning av Louis De Geer. Beskedet har varit att partiet inte har bestämt sig. Folkbladet stämde träff med Christopher Jarnvall (SD) som sitter i kultur- och fritidsnämnden.
– Jag står fast vid att vi inte har satt ned foten än. Men det finns samtidigt inte på kartan för oss att Norrköping inte skulle ha en symfoniorkester, säger han.
Vad är det ni behöver få klarhet i innan ni bestämmer er?
– Vi vill veta vad en utförsäljning skulle betyda för verksamheten i Louis De Geer. Norrköpings symfoniorkester (SON) betyder mycket för Norrköping. Skulle en försäljning innebära att orkestern inte kan verka i Norrköping är det inte aktuellt för vår del att stödja en utförsäljning. Vi tror att det går att hitta andra lösningar så att det inte blir aktuellt.
Vad skulle det kunna vara för lösningar?
– Vi tror att SON själva kan hitta fler externa inkomster. Vi tror också att det är möjligt att både Linköping och regionen kan ta ett större ekonomiskt ansvar för verksamheten. Norrköping betalar idag oproportionerligt mycket för orkestern. Jag tror säkert att det går att komma överens där. I regionen sitter i princip samma majoritet som i Norrköping. Det kan bli svårare att komma överens med Linköpings kommun som har ett annat politiskt styre, säger han.
Det har kommit kritik inifrån SON när det gäller sonderingarna om att sälja ut Louis De Geer. Både fack och ledning har beskrivit det som "märkligt" att ingen i det politiska styret har talat med de som faktiskt verkar i lokalerna. Och konstnärliga ledaren Henrik Marmén varnade för att marknadshyror skulle innebära slutet för orkestern. Christopher Jarnvall förstår kritiken.
– Jag har talat med Henrik Marmén. Jag har också träffat andra delar av ledningen och planerar framöver att träffa flera som finns i huset. Det är självklart att vi politiker själva måste se hur verkligheten ser ut. Sen tror jag att det faktiskt går att se över verksamheten, att det går att planera bättre så att fler konferenser kan få plats i huset. När det gäller marknadshyror förstår jag oron. Men där får vi hantera det på ett sätt som även blir bra för SON.
Vad talar för att sälja ut Louis De Geer?
– Vi ser att kommuner ofta är dåliga på att underhålla sina byggnader. En extern ägare skulle kunna vara bättre på det. Men Louis De Geer är förstås speciell. Ett annat alternativ är att kommunen fortsätter att äga byggnaden och att en entreprenör driver verksamheten i Louis De Geer konsert och kongress. Det är viktigt att vara försiktig med att sälja ut kommunala byggnader som ger intäkter. De är ju en tillgång för kommunen och skattebetalarna. Har vi sålt byggnaden får vi en engångssumma som kanske är bra. Men sen har vi inga fler intäkter från den.