Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Historisk roman om mörk episod med avstamp i Norrköping

"Norrköping under krig och kris" är temat för den andra lokalhistoriska litteraturmässan i Hallarna. En av författarna är Pelle Filipsson som ska prata om sin bok "Vägriddare", en historisk roman baserad på verkliga händelser under andra världskriget.

"Jag har gått till många källor för att beskriva 40-talets Norrköping så korrekt som möjligt", säger Pelle Filipsson som i sin historiska roman "Vägriddare" berättar om hur svenska åkerier, också här, anlitades till kontroversiella och hemliga transporter till tyskarna som slogs mot ryssarna i norra Finland under andra världskriget.

"Jag har gått till många källor för att beskriva 40-talets Norrköping så korrekt som möjligt", säger Pelle Filipsson som i sin historiska roman "Vägriddare" berättar om hur svenska åkerier, också här, anlitades till kontroversiella och hemliga transporter till tyskarna som slogs mot ryssarna i norra Finland under andra världskriget.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2023-11-11 08:00

Historieskrivarna är namnet på en nybildad förening i Norrköping. Gemensamt för föreningens medlemmar är att alla nyligen givit ut böcker som behandlat olika aspekter av Norrköpings historia.

Den första litteraturmässan hölls hösten 2022. När den andra mässan nu anordnas på Dynamo i kulturkvarteret Hallarna den 12 november har den fått temat "Norrköping under krig och kris".

undefined
Den lokalhistoriska litteraturmässan hålls på Dynamo i kulturkvarteret Hallarna i Norrköping på söndag.

Peter Carelli, författare till "En synnerligen vacker och blomstrande stad", ska prata om ett danskt terror- och plundringståg mot Östergötland 1567. Göran Färm tar sig an "Norrköpings förödande 90-tals kris – början på något nytt?" och Gunnar Hagberg berättar tillsammans med Ida Thiny om vardagslivet i Norrköping under andra världskriget, genom glimtar från NT:s arkiv.

Mikaela Radakovic Kjäll deltar med "Det förtrollade Östergötland, folktro och sägner då och nu" och rubriken för Peter Kristenssons anförande är "Staden har ofta härjats af eld och flod".

Johan Perwe talar om flyktinghjälp i arbetarstaden under andra världskriget och Pelle Filipsson presenterar sin första roman, "Vägriddare", utgiven i september i år på förlaget Lava, en historisk roman baserad på verkliga händelser som svenska lastbilsförare upplevde i norra Finland under vintern 1942.

Pelle Filipsson är intiativtagaren till kulturkvarteret Hallarna, där han var verksamhetsledare i tio år. Nu arbetar han som arbetslivsintendent vid Arbetets museum, där han hjälper arbetslivsmuseer i landet att hitta finansiering. 

Filipsson har skrivit en bok tidigare, "Den vackraste gåvan" (2010), en dokumentär bok om ofrivilligt föräldraskap. En bok i en helt annan genre än den roman som historienörden Filipsson nu gett sig in på, men med det gemensamma att det handlar om etiska dilemman.

undefined
Den historiska romanen "Vägriddare" gavs ut på Lava förlag den 1 september 2023. Lastbilen är just en sådan som användes vid körningarna till Finland.

"Vägriddare" bygger på en ganska okänd episod i svensk historia som han upptäckte via intervjuböcker av Eric Björklund om svenska åkerier och de väldigt speciella uppdrag de fått i början av andra världskriget. Många av uppdragen var humanitära – det här visade sig vara något helt annat.

De av hårda ransoneringar ekonomiskt pressade åkerierna, som är nära konkurs, får ett lönsamt erbjudande, att köra upp baracker till norra Finland, ett hemligt uppdrag från regeringen. Det visar sig när de kommer fram att mottagaren är den tyska armén, ett tydligt neutralitetsbrott som omgetts av tystnad. 

Och fler körningar blir det efter det, i fyra månader, till och med ammunitionskörningar fram till den yttersta fronten där striderna mot ryssarna pågick.

undefined
"Just den här episoden är inte speciellt välkänd i svensk historia", berättar Pelle Filipsson över en fika på Arbetets museum under intervjun.

Huvudpersonen i romanen är Arvid Lindkvist, en ung förare på ett åkeri i Norrköping, som försöker försörja sin nyblivna familj. I vinterkylan i Finland möter han krigets brutalitet och ser hur illa de ryska krigsfångarna behandlas av tyskarna. Vilken sida är den rätta när moral och egenintresse krockar?

– Jag har gått till många källor för att beskriva 40-talets Norrköping så korrekt som möjligt, säger Pelle Filipsson som fått lära sig mycket om gengas och kaffeersättning och som också lagt in en hel del humor, glädje och Norrköpingsdialekt i romanen.

– Det fiktiva åkeriet är ett Norrköpingsåkeri, ett litet som ligger på Saltängen. Huvudrollsinnehavaren bor på Tunnbindaregatan i ett litet kyffe. Det var ett eller två åkerier i Norrköping som var med på riktigt.

Fakta

För andra året i rad arrangerar föreningen Historieskrivarna en lokalhistorisk litteraturmässa i Norrköping med föreläsningar, bokförsäljning och boksignering. 

Arrangemanget äger rum på Hallarna på söndag. Temat är ”Norrköping under krig och kris”. Fika serveras, gratis inträde. Moderator är Marie-Louise Kristensson.

Paneldebatt: ”Kulturarvets bevarande under krig och kris”

I entrén säljer Föreningen Gamla Norrköping, Antikvariatet i Norrköping och Söderköpings Bokhandel Norrköpingslitteratur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!