Peter Carelli, 60, är född och uppvuxen i Norrköping. Efter kulturvetarutbildningen vid LiU arbetade han som journalist på NT några år innan han valde arkeologin och Lund.
Han är docent i historisk arkeologi, och har doktorerat i medeltidsarkeologi. Medeltiden och städer är hans specialitet. Då det inte finns så många skriftliga källor från den här tiden i Sverige är arkeologin viktig för att förstå medeltiden, säger Peter Carelli.
Efter 25 år i Lund kom han för tio år sedan tillbaka till Norrköping, några år som chef för Stadsmuseet, numera anställd hos Arkeologerna, Statens historiska museer.
Nyligen kom hans 816 sidor tjocka referensverk "En synnerligen vacker och blomstrande stad", en titel hämtad från ett citat från 1650. Boken, som tog fem år att skriva, berättar om Norrköpings äldre historia, från år 1000 till 1800. Det är en blandning av skriftliga källor och faktiska fynd.
I Norrköping finns sedan tidigare "Norrköpings historia" i sex band, av Björn Helmfrid, "ett monument" som Carelli säger, som gavs ut 1965 till 1973. Intressant, men tungläst. Det behövdes en uppdatering, en modernisering, med illustrationer, och ett bra register, som gör stans historia mer tillgänglig för Norrköpingsborna, ger Carelli som bakgrund till att han började skriva sin egen bok.
– Sedan är det faktiskt så att forskningsmässigt har det hänt en hel del på 50 år, säger Peter Carelli.
– Jag tycker alltid att ny kunskap är viktigt. Det är den nya kunskapen som inspirerar och lyfter människor.
Peter Carelli har i sin bok sammanställt rapporter från senare tiders utgrävningar i Norrköping. Fynden har fyllt på kunskapen om stans historia. Carelli har även djupdykt i historiska stadskartor och ritningar, och lagt till nytagna bilder, för att knyta ihop dåtid med nutid.
Tiden som boken spänner över är inte lika känd för Norrköpingsborna som den senare textileran, något som är vanligt i industristäder, där man nästan alltid blickar framåt, säger Peter Carelli. Men för att förstå det staden är i dag måste man förstå sin historia och sitt ursprung, menar han.
Det är inte en bok man läser från pärm till pärm, säger Carelli, utan det snarare ett uppslagsverk, ett referensverk, och varför inte ha den som en coffee table-bok, en bok att bläddra i och göra nedslag i det man är intresserad av? Man kan också få sig till livs nya hypoteser.
– Det här är min tolkning utifrån dagsläget. Sedan vill jag att det ska skapa ny forskning, att andra människor ska fördjupa sig och diskutera mina resultat, och kanske till och med ifrågasätta dem. Det är det som är forskningsprocessen.
Knäppingsborg, där intervjun om boken görs, är en viktig plats, berättar Carelli. Här finns den äldsta broöverfarten över Motala ström. Carelli menar att en medeltida tegelborg började uppföras här på 1300-talet, under maktkampen mellan kung Birger och hans bröder Erik och Valdemar. Ett förlikningsbrev upptecknat 1314 i Helsingborg avslutas med en mening om att den ofärdiga borgen i Norrköping måste rivas.
– Min tolkning är att Birger har börjat bygga en borg här, i Knäppingsborg, säger Peter Carelli och visar på Järnbrogatan, ner mot Strömmen.
Utgrävningar har visat tegelmurar här. Carellis teori är också att när Birger höll sitt ord och rev den påbörjade borgen så har teglet använts för att bygga S:t Olofs kyrka, i dag S:t Olai kyrka.