Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så kan utanförskapet brytas – goda krafter samlas

"Fler kan mer" är namnet på ett initiativ som ska verka för att få ihop alla goda krafter för att bryta utanförskapet i Norrköpings stadsdelar. Mohamed Elfituri älskar sitt "Klocket" och jobbar själv för att vara en förebild.

Nytt projekt för att bryta utanförskapet i flera stadsdelar i Norrköping.

Foto: Patrik Selsfors

Norrköping2024-04-25 17:00

Nyheten i korthet

  • Ett initiativ kallat "Fler kan mer" har lanserats för att motverka utanförskap i Norrköpings stadsdelar.
  • Initiativet är inspirerat av framgångsrika insatser i stadsdelen Klockaretorpet.
  • Hyresgästföreningen finansierar en verksamhetskoordinator för projektet till en kostnad av över 500 000 kronor.

23-årige Mohamed Elfituri sitter vid bordet i Kunskapens hus i Klockaretorpet, en stadsdel som han växt upp i och älskar. Han är här för att berätta om sin upplevelse av "Klocket" i samband med att projektet "Fler kan mer" presenteras.

– Jag är född i Libyen och kom hit när jag var tre år. Vi flyttade runt lite tills vi landade här när jag var sju och här har jag bott sedan dess. Det är här jag kallar hem, berättar Mohamed, som är färdigexaminerad högskoleingenjör efter att ha studerat it-säkerhet i Karlskrona i tre år. 

undefined
Mohamed Elfituri har flyttat tillbaka till Klockaretorpet efter tre års studier i Karlskrona. Han tycker att det är viktigt att det finns positiva förebilder i områden som "Klocket".

Han beskriver en trygg uppväxt i Klockaretorpet.

– Att det varit knasigt emellanåt har inte påverkat min uppväxt. Sedan förstår jag ju att i jämförelse med andra stadsdelar ser det mindre bra ut.

Har du märkt någon förändring här under årens lopp?

– Man har ju ändå gjort mycket här. Vi plockades bort från den där listan för utsatta områden, så det är ju ett resultat av arbetet här. Det är tack vare Kunskapens hus, Marco Briones, kommunen – det är många aktörer som bidragit till det här, säger Mohamed Elfituri som nu själv har blivit en del av dessa krafter:

– Jag ville också vara en bidragande faktor, så nu driver jag en egen förening som heter "Trygga tonår". Vi arbetar med ungdomar här i området.

undefined
Kunskapens hus i Klockaretorpet invigdes 2019 och har varit viktigt för att förbättra situationen i området som lyftes från listan över utsatta områden så sent som 2021. Det drivs av Hyresbostäder, Svenska kyrkan och Hyresgästföreningen.

Det senaste projektet de drivit heter "Storebror och storasyster".

– Jag tror att det är väldigt viktigt att ha positiva förebilder när man är från ett sådant här område. Det är lätt att gangsterrappare och andra blir förebilder, därför tycker jag att det är viktigt att någon visar alternativen, säger Mohamed som berättar om sin egen storebror som hamnade snett en period:

– Han hade ju sina dåliga, men även sina bra, dagar här i Klockaretorpet och det är tack vare honom jag valde att plugga och så. I november förra året hade jag påbörjat min master, men då avled min bror så jag valde att flytta hem hit och vara med familjen.

undefined
Tomas Lindqvist, Hyresbostäder samt Johan Olofsson på Hyresgästföreningen, vill tillsammans med Norrköpings kommun nu arbeta för att bryta utanförskapet i fler stadsdelar med projektet "Fler kan mer".

På plats finns också Tomas Lindqvist, stadsdelsutvecklare på Hyresbostäder samt Johan Olofsson från Hyresgästföreningen. Syftet med initiativet "Fler kan mer" är att bryta utanförskapet i flera stadsdelar i Norrköping. Det framgångsrika arbetet som tidigare gjorts i Klockaretorpet tjänar som inspiration.

– Det är för jävligt det som sker nu, barn skjuter barn, vi har arbetslöshet, utanförskap och brott. Alla säger att vi måste ta tag i det här men hur gör man då? Det krävs en organisation så att alla goda krafter kan hjälpa till och där är det viktigt att de boende och aktörerna i området är involverade, säger Tomas Lindqvist.

Hyresbostäder har länge varit aktiva i Klockaretorpet. I "Fler kan mer" stiger nu också Hyresgästföreningen på tåget.

undefined
På onsdagen berättade de ansvariga för projektet där nu en verksamhetskoordinator anställs.

– Vi har också under årens lopp märkt att det både finns företag, organisationer och privatpersoner som vill engagera sig. Det vill vi göra möjligt, men för att det ska fungera måste någon hålla ihop allting, förklarar Johan Olofsson, chef för boendeenheten i Hyresgästföreningen Östergötland.

Därför anställer nu Hyresgästföreningen en verksamhetskoordinator i projektet– till en början i ett år – till en kostnad av drygt 500 000 kronor.

– Det här är ett sätt att försöka mobilisera, men också organisera och inspirera olika organisationer att vara med, säger Johan Olofsson.

Projektet "Fler kan mer"

Hyresbostäder och Hyresgästföreningen står bakom "Fler kan mer" tillsammans med samhällsbyggnadskontoret i Norrköpings kommun. Hyresgästföreningen anställer nu en verksamhetskoordinator och Hyresbostäder lägger resurser på bland annat marknadsföring.

På detta sätt vill man mobilisera Norrköpings alla goda krafter för att motverka utanförskap och segregation – detta genom samverkan.

Man har gjort avsiktsförklaringar för stadsdelarna Ektorp, Klockaretorpet, Ljura samt Navestad. Dessa ska ge en långsiktig utvecklingsplan för områdena.

Målsättningen är att: utjämna ojämlikheter, öka tryggheten och att inga stads/kommundelar ska finnas på polisens lista över utsatta områden.

Viktigt i detta arbete anses vara att det tillskapas mötesplatser i de olika stadsdelarna, något man hoppas ska ske på längre sikt.

Man bjuder in organisationer, föreningar men även privatpersoner att delta i detta arbete. Man skriver också avtal med andra hyresvärdar i de olika stadsdelar för att delta.

Några exempel på konkreta saker deltagare kan göra enligt initiativtagarna är:

• Bidra med personligt nätverk/mentorskap för enskilda individer och grupper.

• Öppna upp din arbetsplats för studiebesök, praktikplatser, feriejobb.

• Besöka ”plattformarna” (Portalen, Kunskapens hus m.fl) för dialog samtal med personer från området.

• Finansiera eller genomföra olika typer av ledarskaps- och föräldrautbildning, läxhjälp eller liknande.

• Bidra med ekonomiska förutsättningar för barn/ ungdomar att delta i föreningsverksamhet.

Karta: Klockaretorpet Centrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!