23-årige Mohamed Elfituri sitter vid bordet i Kunskapens hus i Klockaretorpet, en stadsdel som han växt upp i och älskar. Han är här för att berätta om sin upplevelse av "Klocket" i samband med att projektet "Fler kan mer" presenteras.
– Jag är född i Libyen och kom hit när jag var tre år. Vi flyttade runt lite tills vi landade här när jag var sju och här har jag bott sedan dess. Det är här jag kallar hem, berättar Mohamed, som är färdigexaminerad högskoleingenjör efter att ha studerat it-säkerhet i Karlskrona i tre år.
Han beskriver en trygg uppväxt i Klockaretorpet.
– Att det varit knasigt emellanåt har inte påverkat min uppväxt. Sedan förstår jag ju att i jämförelse med andra stadsdelar ser det mindre bra ut.
Har du märkt någon förändring här under årens lopp?
– Man har ju ändå gjort mycket här. Vi plockades bort från den där listan för utsatta områden, så det är ju ett resultat av arbetet här. Det är tack vare Kunskapens hus, Marco Briones, kommunen – det är många aktörer som bidragit till det här, säger Mohamed Elfituri som nu själv har blivit en del av dessa krafter:
– Jag ville också vara en bidragande faktor, så nu driver jag en egen förening som heter "Trygga tonår". Vi arbetar med ungdomar här i området.
Det senaste projektet de drivit heter "Storebror och storasyster".
– Jag tror att det är väldigt viktigt att ha positiva förebilder när man är från ett sådant här område. Det är lätt att gangsterrappare och andra blir förebilder, därför tycker jag att det är viktigt att någon visar alternativen, säger Mohamed som berättar om sin egen storebror som hamnade snett en period:
– Han hade ju sina dåliga, men även sina bra, dagar här i Klockaretorpet och det är tack vare honom jag valde att plugga och så. I november förra året hade jag påbörjat min master, men då avled min bror så jag valde att flytta hem hit och vara med familjen.
På plats finns också Tomas Lindqvist, stadsdelsutvecklare på Hyresbostäder samt Johan Olofsson från Hyresgästföreningen. Syftet med initiativet "Fler kan mer" är att bryta utanförskapet i flera stadsdelar i Norrköping. Det framgångsrika arbetet som tidigare gjorts i Klockaretorpet tjänar som inspiration.
– Det är för jävligt det som sker nu, barn skjuter barn, vi har arbetslöshet, utanförskap och brott. Alla säger att vi måste ta tag i det här men hur gör man då? Det krävs en organisation så att alla goda krafter kan hjälpa till och där är det viktigt att de boende och aktörerna i området är involverade, säger Tomas Lindqvist.
Hyresbostäder har länge varit aktiva i Klockaretorpet. I "Fler kan mer" stiger nu också Hyresgästföreningen på tåget.
– Vi har också under årens lopp märkt att det både finns företag, organisationer och privatpersoner som vill engagera sig. Det vill vi göra möjligt, men för att det ska fungera måste någon hålla ihop allting, förklarar Johan Olofsson, chef för boendeenheten i Hyresgästföreningen Östergötland.
Därför anställer nu Hyresgästföreningen en verksamhetskoordinator i projektet– till en början i ett år – till en kostnad av drygt 500 000 kronor.
– Det här är ett sätt att försöka mobilisera, men också organisera och inspirera olika organisationer att vara med, säger Johan Olofsson.