Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Det här ger inspiration till andra att göra samma sak"

Stadsdelen Klockaretorpet i Norrköping tas bort från polisens lista över utsatta områden. "Det känns fantastisk roligt", säger Tomas Lindquist, stadsdelutvecklare på Hyresbostäder.

Samverkan mellan olika aktörer är en av framgångsfaktorerna bakom att Klockaretorpet inte längre klassas som utsatt område. Marcus André, RF Sisu, Marco Briones, verksamhetsledare på Kunskapens hus och Eva Fremred, diakon i Svenska kyrkan, firade på torsdagen.

Samverkan mellan olika aktörer är en av framgångsfaktorerna bakom att Klockaretorpet inte längre klassas som utsatt område. Marcus André, RF Sisu, Marco Briones, verksamhetsledare på Kunskapens hus och Eva Fremred, diakon i Svenska kyrkan, firade på torsdagen.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2021-10-14 16:00

Det var under 2015 som man började gradera områden i Sverige som präglas av social oro och kriminalitet. Vartannat år uppdateras listan och senast det begav sig, 2019, plockades Hageby bort. Återstod gjorde då Navestad och Klockaretorpet i Norrköping. Under torsdagen stod det klart att även Klockaretorpet tas bort från listan över utsatta områden. På Kunskapens Hus, en mötesplats som drivs av Hyresbostäder, Svenska kyrkan och Hyresgästföreningen, firades det med tårta.

– Det känns väldigt bra, säger Eva Fremded, diakon i Borgs församling.

undefined
"Kunskapens hus räddade området" säger Hamza Elfituri som har lämnat det kriminella livet och är ute och föreläser om sin resa.

En som själv var en del av stöket för några år sen är Hamza Elfituri. Nu har han fått ett fast jobb och lämnar Norrköping. Han tycker att beskedet om att Klockaretorpet plockas bort från listan är helt rätt, och en positiv nyhet värd att lyftas upp.

– Det här ger inspiration till andra att göra samma sak i sitt område. De ser att det här är ett vinnande koncept.

Vad är det vinnande konceptet?

– Att man engagerar människor i området, för området.

Tomas Lindqvist är en av de som under lång tid jobbat med trygghetsfrågor i stadsdelen.

– Jag började 2013. Då var det helt tomt på verksamheter här, mycket droghandel och skadegörelse i centrum. Det var en jobb situation, och sen blev det en konfrontation som var jobbig, men nu har vi tagit oss igenom det.

undefined
Tomas Lindqvist, stadsdelsutvecklare på Hyresbostäder, sätter sig på huk och snackar med ett gäng grabbar på Kunskapens hus.

Även han känner glädje idag.

– När man jobbar med den här typen av frågor så är det inga snabba processer. Det är enträget arbete och inte speciellt glamouröst, så det är roligt att någon helt utomstående säger att området idag är tryggare än det var tidigare. 

Han säger att det finns flera orsaker till att man lyckats vända utvecklingen. Förutom långsiktigheten i arbetet är partnerskap en viktig del. Där nämner han bland annat idrottsrörelsen, Svenska kyrkan och kultur- och fritidskontoret som jobbar tillsammans. Kunskapens Hus och Idrottens Hus är exempel på gemensamma mötesplatser.

– Vi jobbar målmedvetet och är många organisationer som sluter upp. Men det kostar och kräver resurser. Det är inget som bara blivit så, säger Marcus André, idrottskonsulent på RF Sisu.

Sist men inte minst nämner Tomas Lindqvist samarbetet med polisen och kommunen som går under namnet EST – effektiv samverkan för trygghet.

– Det är ren brottsprevention kan man säga. Vi jobbar med den fysiska platsen men också olika typer av insatser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!