Det var för ett par veckor sedan som arkeologerna gjorde fyndet av den ovanliga och vackra lilla yxan vid utgrävningen i Pryssgården. Yxan låg på botten av en källare till det som varit ett stort hus under yngre bronsålder. Med sina fina cirklar som dekoration är fyndet unikt.
Den välanvända yxan är tillverkad av porfyr. Den har en egg i ena änden medan den andra änden har en mer rundad, hammarliknande del. Baserat på formen tycks det vara en så kallad nackböjd stenyxa, som kan dateras till yngre bronsålder (1100–500 f Kr), skriver Arkeologerna Statens historiska museer i ett blogginlägg.
Det speciella med yxan i Pryssgården är att den är dekorerad med koncentriska cirklar, vilket ger den ett iögonfallande utseende. Cirkeldekor finns på andra typer av bronsåldersföremål, bland annat på holkyxor i brons. Det är dock första gången som en yxa i sten med den här typen av dekor har hittats.
– Den är unik, vi använder faktiskt det ordet, för vi har inte hittat någonting liknande, säger arkeolog Marita Sjölin, projektledare för utgrävningen.
– Själva modellen på yxan, själva formen, finns under bronsåldern, runt Östersjöområdet, i norra Tyskland, Danmark och Norge. Men just dekoren, ett par cirklar på vardera sidan, är inget som någon känner igen från någon annan stenyxa. Däremot förekommer det ibland på bronsyxor från perioden.
Yxan, troligen ett bruksföremål, har antagligen lagts i den djupa källargropen som en rituell deposition, varpå gropen fyllts igen, då man inte längre haft användning för källaren.
Stenyxan kommer att ställas ut på Stadsmuseet tillfälligt inom kort. Stadsmuseet är intresserade av att få behålla yxan permanent, då den är viktig för berättelsen om människorna från tiden då hällristningarna gjordes vid Himmelstalund.
– Från Stadsmuseets sida har vi hoppats och önskat att det ska komma sådana här fynd, just från bronsålder i Pryssgården. Det är väldigt mycket järnålder där, men vi som jobbar med hällristningarna vill gärna se en kontext där kring hur man levde under bronsåldern. Var bodde man, vad hade man för föremål? säger Theres Furuskog, antikvarie och arkeolog på Stadsmuseet.
– Så vi önskar, om inte Historiska museet tycker annat, att vi ska kunna visa den här permanent, fortsätter hon.
Det är ett föremål som är jätteviktigt för er?
– Ja, det är det, absolut! Som sagt, vi har inte sett något liknande, säger Theres Furuskog.