Som vi tidigare berättat har utbildningskontoret lagt fram ett stort antal förslag på hur gymnasieskolan skulle kunna få en budget i balans. Mest uppmärksamhet väckte nog förslaget att avveckla industriprogrammet på Bråvalla, då marknaden skriker efter kompetent arbetskraft inom området. Ingrid Cassel var redan från början tveksam till förslaget, och nu står det klart att den politiska majoriteten vill behålla programmet.
– Norrköping är en industristad med tre bruk och många stora industrier. Det finns en arbetsmarknad för personer med industriteknisk utbildning så det skulle kännas jättekonstigt om vi inte hade en sådan utbildning. Det som står i fokus nu är att ta reda på vad som gör att våra ungdomar inte väljer den här utbildningen. Det ska vi försöka sätta oss ner med branschen och ta reda på, säger Ingrid Cassel.
– Ansökningstiden inleds i januari, så vi vill gå ut tydligt med att vi vill att det ska fortsätta.
Idag går utbildningen med ett underskott på 4,5 miljoner och klasserna är bara halvfulla.
Hur ska ni få en budget i balans där?
– Genom att det blir fler elever. Så fort elevantalet ökar så går underskottet ner. Det gäller både ungdomselever och vuxenelever. Vi måste testa olika grejer.
Och under tiden är det okej att de gör ett underskott?
– Vi är medvetna om att vi vänder det inte på en dag, utan vi får ta vissa ekonomiska risker i samband med det här. Vi får jobba långsiktigt och det är det vi ska klara av.
Även Lärlingsgymnasiet var i farozonen för att läggas ner enligt tjänstemannaförslaget, vilket skapat stor oro och kritik bland personalen på skolan. Även där väljer Borgerlig samverkan att behålla varumärket Lärlingsgymnasiet och att skolan får stanna i nuvarande lokaler. Rent organisatoriskt blir det dock en avveckling för att inordna skolan i Ebersteinska gymnasiet som ligger alldeles bredvid.
– Vi är väldigt rädda om Lärlingsgymnasiet. Däremot att driva så här små enheter vägg i vägg med en stor enhet är inte kostnadseffektivt. Nu skalar vi upp Ebersteinska och inordnar Lärlingsgymnasiet där, och då måste vi formellt avveckla Lärlingsgymnasiet. Jag förstår att det vållar en del huvudbry, säger Ingrid Cassel.