Lärlingsgymnasiet finns på Värdshusgatan 1 i lokaler intill Ebersteinska skolan. Där går cirka 200 elever som berörs av förslaget att avveckla skolan. Utbildningen är yrkesinriktad och bygger på att eleverna är ute på praktik tre dagar i veckan. Tanken, enligt tjänsteskrivelsen, är att Lärlingsgymnasiet blir en det av Ebersteinska gymnasiet och att de ska fortsätta att bedriva utbildning i lärlingsform. Lärarkåren på skolan är dock mycket kritiska till det.
– Vårt koncept är ganska unikt. Vi har en elevgrupp som har särskilda utmaningar. Skoltrötthet, NPF-problematik och sådana saker. Det är elever som behöver en liten skola, säger Oliver Madden.
– Risken om vi blir en del av Ebersteinska är att vi förlorar det här konceptet. Kommunen har försökt samköra lärlingsutbildning med skolförlagd utbildning i gymnasieskolan förut och det har inte funkat. Det är därför den här skolan startade från början, fortsätter han.
– På vår skola har vi jobbat fram ett sätt att nå elever med hög frånvaro och problematisk skolbakgrund. Det är det som hotas nu, säger Stina Bosk, lärare.
Hon menar vidare att det är viktig att skolan får behålla sin särart och sitt varumärke för att kunna fortsätta att locka elever.
Enligt förslaget skulle SCS, Second Chance School, kunna flytta in Lärlingsgymnasiets lokaler och de externa lokaler som SCS nu finns i skulle kunna sägas upp. Utöver besparingen som det skulle ge skulle man även kunna minska antalet lärartjänster genom samordning med Ebersteinska.
Oliver Madden menar dock det går att göra besparingar utan att lägga ner skolan.
– Lokalfrågan är inte avhängig av nedläggning av skolan och inte samordning mellan skolorna heller. Det gör vi redan idag och kan säkert göras ännu mer. Minskning av personal står det också om, och det kan man också göra utan att lägga ner skolan.
Lärarna ser nedläggningen som ett svek mot eleverna och menar att konsekvensen blir ökade samhällskostnader i förlängningen.
– Det kommer leda till att elever hoppar av gymnasiet och det kommer bli färre elever som söker Lärlingsgymnasiet när vi inte har den trygga lilla skolan. Då får vi fler unga som är utan sysselsättning, fler blir bidragsberoende, kanske faller in i kriminalitet. Det blir många ringar på vattnet, säger Oliver Madden.