Det är ett stort antal förslag som läggs fram för politikerna i utbildningsnämnden med syfte att få ekonomin i balans. Ett av dessa är alltså att lägga ner industriprogrammet på Bråvallagymnasiet, som idag går med ett underskott på 4,5 miljoner kronor. Totalt berörs 36 elever fördelade på tre årskurser. Det är uppenbart lågt söktryck till utbildningen.
– Trots att Teknikcollege har gjort jättestora insatser för att öka attraktiviteten så är det svårt att nå ut, säger Jonas Eriksson.
Han är tydlig med att det här är ett förslag och inget beslut väntas på onsdagens sammanträde med nämnden.
– Vi vill få igång en debatt om det här och bidra till att politikerna kan ta bra beslut i frågan.
Blir det verklighet av förslaget kommer ungdomar som väljer den här inriktningen behöva åka till Linköping eller Finspång för att studera.
– Att öka samarbetet med andra kommuner och aktörer är i den riktning som regeringen vill att vi ska gå. Vi måste ha ett "Östergötland-perspektiv" på det hela, och det kommer vi ändå behöva ha i framtiden, säger Jonas Eriksson.
I tjänsteskrivelsen beskrivs det som en stor utmaning att fasa ut programmet. Det handlar både om att avveckla en stor maskinpark och lokaler men också en risk för att yrkeslärare lämnar skolan i förtid. Något man är väl bekant med då det blivit konsekvensen på i alla fall en av grundskolorna som ska läggas ner i höst.
– Hur lätt behåller vi utbildningskvalitén då? Om det här blir verklighet då får vi jobba med det så att vi har en bra plan, så att det blir så bra som möjligt.
– Vi sätter inte eleverna på gatan utan vi tar ansvar för dem, men det är mer kostsamt än om vi bara skulle stänga.
Jonas Eriksson bedömning är att beslut om vilka förändringar som ska genomföras ska finnas vid årsskiftet. Även om förslagen är kända inom gymnasieorganisationen har det varit relativt lugn bland personalen, menar han.
– Så fort man gör förändringar så blir det alltid oro. Men det här bygger på att vi vill ha personalens delaktighet. De får inkomma med lokala risk- och konsekvensanalyser och det arbetet börjar nu.
– Det blev ju rätt oroligt när beslutet om att lägga ner grundskolor togs. Vi har lärt oss av det. Nu gör vi det sakta och successivt.