500 brott ska lösas

Polisen satsar nu på att lösa brott som har fått stå tillbaka på grund av resursbrist. Målet: Att lösa 500 brott på tolv veckor. Dessutom ska man beta av den stora högen med brott i nära relation.

"Positivt". Det tycker  chefsåklagare Torsten Angervåg det är att polisen nu satsar på att lösa mängdbrott och brott i nära relation.

"Positivt". Det tycker chefsåklagare Torsten Angervåg det är att polisen nu satsar på att lösa mängdbrott och brott i nära relation.

Foto: Fredrik Jonson

Brott2017-02-25 07:00

Det senaste året har brottsutredningarna som handlar om brott i nära relation ökat rejält i hela länet men främst i Norrköping, enligt chefsåklagare Torsten Angervåg.

Läs mer: De enkla brotten har fått stå tillbaka.

Många av dessa utredningar är mycket komplexa och kräver specialistkompetens. I förra veckan började fem erfarna polisutredare från hela länet att jobba med de här brotten.

– Det här är ett positivt exempel på att polisledningen har varit lyhörd, säger chefsåklagare Torsten Angervåg.

Elin Danielsson, gruppchef för brott i nära relation, har under en längre tid framfört att dessa brott behöver förstärkning. Men det har inte funnits några resurser att ta av.

Förutom de fem erfarna polisutredarna från länet som ska jobba extra under tre månader så har hon skickat ut förfrågningar till flera pensionärer.

– En pensionerad polis som jobbat hos oss tidigare kommer att bli timanställd och ska hjälpa till med utredningarna, säger Elin Danielsson som hoppas hon kommer att jobba mer än i tre månader.

Förra veckan startades också ett särskilt projekt som går ut på att jobba med utredningar som rör mängdbrott, det vill säga de vanligast förekommande brotten, till exempel stölder, inbrott, misshandel och skadegörelse.

Även här har man samlat erfarna polisutredare från hela länet samt även en erfaren åklagare. Under tolv veckor ska de också gå igenom så många anmälningar som möjligt. Målet är att hinna med 500 ärenden.

– För mig betyder det väldigt mycket att polisledningen har lyssnat och nu tillsätter de här extra resurserna, säger Torsten Angervåg.

Läs mer: Det är lågt i tak hos polisen.

Men så många ärenden kommer det inte att gå att utreda när det gäller brotten i nära relation.

– Å nej, dessa brott kräver en helt annan komplexitet, säger Elin Danielsson.

Hon nämner att målsäganden, det vill säga offret, är med och samarbetar med polisen i början men att hen därefter ofta drar sig ur, tar tillbaka anmälan.

– Det krävs mycket polisarbete och teknisk bevisning för att lösa de här brotten. När det gäller mängdbrotten så vill ju brottsoffren vara med.

I brotten i nära relation döljer sig inte sällan våldtäkter.

– Det är sånt som ofta kommer fram i utredningarna, säger Elin Danilesson.

Brott

i nära relationer

Brott i nära relation är när du blir illa behandlad av någon som är närstående, såsom din make/maka, sambo, släktingar, föräldrar eller annan familjemedlem. Misshandel, hot, våldtäkt, ofredande är de vanligaste brotten i nära relationer.

Mängdbrott

Brott som är vanligt förekommande, och där förundersökningen oftast leds av polisen. Av den totala mängden anmälda brott är ungefär tre fjärdedelar mängdbrott.

Brotten som räknas som mängdbrott är bland annat: Stölder, inbrott, skadegörelse, bedrägerier, misshandel, olovlig körning och rattfylleribrott.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om