Sverige har ännu lång väg att gå till Danmark

Danmarks folketingsval på tisdagen den 2 november var enligt de flesta danska politiska kommentatorer jag hört och läst, det första valet på 20 år som inte dominerades av invandringsfrågor.

Mette Frederiksen är statsminister i Danmark. Hon och Socialdemokraterna kan nu se fram mot att fortsätta regera landet. En framgång som till stor del beror på att man tagit tag i invandringsproblemen.

Mette Frederiksen är statsminister i Danmark. Hon och Socialdemokraterna kan nu se fram mot att fortsätta regera landet. En framgång som till stor del beror på att man tagit tag i invandringsproblemen.

Foto: Junge, Heiko

Krönika2022-11-06 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dagens Nyheter har till exempel talat med Rune Stubager som är professor i statsvetenskap vid Århus universitet. Han säger att ”den gamla klassikern inte längre är intressant. Hans förklaring till "klassikerfrågans" tillbakadragna position i den danska valkampen är enkel, praktisk och realistisk:

– Andra ämnen har trängt sig förbi, det kommer relativt få utlänningar till landet, och så har invandringspolitiken redan stramats åt rätt mycket, säger han till Dagens Nyheter. 

Danmark har kort och gott korrigerat den samhällsutveckling som gick på tvärs mot väldigt många medborgares uppfattning om vad ett bra och gott samhälle är för något. Dansk Folkeparti som under ett par decennier varit det ledande invandringskritiska partiet har inte förmått att växla över till andra spår i sin politiska framtoning och för nu - efter otaliga interna bråk och partiledarbyten - en tynande tillvaro; precis över spärren för att lyckas knipa något mandat i folketinget.

Sverige har en bra bit kvar tills vi är där Danmark är nu. Invandringen till Sverige har inte minskat. Fram till den sista oktober i år har Migrationsverket beviljat över 125 000 människor uppehållstillstånd i Sverige. Det är ett i jämförelse mycket högt antal. Även om de dryga 40 000 ukrainarna som fått uppehållstillstånd enligt EU: s massflyktsdirektiv räknas bort så ligger invandringen till Sverige skyhögt över invandringen i till exempel Danmark och Norge. 

De synliga och tydliga samhällsproblem med koppling till höga utomeuropeiska invandringsnivåer under många år - framförallt gängkriminaliteten som återigen slår mordrekord i år - minskar heller inte i omfattning. 

Både Moderaterna och Socialdemokraterna har på senare tid kommit ur den förlamning de hamnade i genom SD: s framgångar. Ulf Kristersson (M) har valt att bilda en borgerlig regering i samverkan med SD: s riksdagsgrupp. Magdalena Andersson (S) har valt att tydligt betona att hon och partiet står bakom en stram invandringspolitik och en förstärkt rättsstat. Det är rimligt och rationellt agerat av både Kristersson och Andersson. Sverige behöver nu flera år där invandringen minskar påtagligt och där gängkriminaliteten trycks tillbaka. Först då kan vi börja ladda för att komma dit där Danmark är nu. I fria och öppna demokratier som här uppe i norr hänger nämligen samhällsproblem ihop med den politiska samhällsdebatten.