För mig är socialdemokratin jämlikhet och välstånd

"Vägen är målet" som en av socialdemokratins riktigt stora tänkare och praktiker Göran Persson ofta framhöll.

Krönika 29 oktober 2022 06:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

För mig är den svenska socialdemokratin framförallt jämlikhet och välstånd. Socialdemokratins långa maktinnehav har satt en jämlikhets- och välståndsprägel på hela det svenska samhället. Vilket betyder att den som i politiken driver uppfattningar om att medel som ökande klyftor och/eller ett mer allmänt spritt obestånd behövs för att helga högre ändamål; den är rätt rökt på förhand. Vilket är en av de mer grundläggande förklaringarna till varför det går bra för Sverige. "Vägen är målet" som en av socialdemokratins riktigt stora tänkare och praktiker Göran Persson ofta framhöll när folk ville rusa hit eller dit för att snabbt nå något ideologiskt mål. 

Nu på hösten 2022 går Socialdemokraterna för blott fjärde gången sedan 1932 i opposition sedan högerledaren Ulf Kristersson lyckats med prestationen att få majoritet av både väljare och i parlamentet för en regeringsbildning som bygger på stöd från Sverigedemokraterna; ett parti som fortfarande betraktas som paria inom stora delar av befolkningen, i media och av flera partier i riksdagen. Det är en bedrift av Kristersson. Så är det. Det som gjort denna bedrift möjlig har dock inte alls udden riktad mot jämlikheten eller välståndet eller ens mot socialdemokratin som sådan. 

Den socialdemokratiska tankesmedjan Tiden inleder sin välskrivna valanalys (26 oktober) med följande ord: "Det som kostade Socialdemokraterna valsegern var verkliga samhällsproblem som de S-ledda regeringarna inte lyckats åtgärda under de senaste två mandatperioderna." Så är det. De "verkliga samhällsproblemen" i det här sammanhanget utgörs av påfrestningarna av en på tok för stor och misskött invandring som grundlagt såväl ett växande relativt fattigt utanförskap av människor från avlägsna delar av världen, som banat väg för en gangsterkriminalitet av aldrig tidigare skådad omfattning i Sverige. 

Dessa verkliga samhällsproblem genererar ojämlikhet och hotar ett mer allmänt spritt välstånd. Den nya regeringen är helt profilerad på dessa samhällsproblem. Det är en välgärning för alla om den nya regeringen visar sig vara framgångsrik med att begränsa invandringen, arbeta bort utanförskapet och bekämpa gangsterkriminaliteten. 

S partiledare Magdalena Andersson ser samma verkligheter som väljarna, som regeringen och den egna tankesmedjan. Vägen för jämlikhet och välstånd är nu i behov av stora doser stramhet och kontroll. Socialdemokraterna går därför inte i hård opposition mot regeringen i de här sammanhangen. Jämlikhet och välstånd är det viktiga. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa