Profeter och poliser ska inte bestämma vad du får tycka

Johnny Gustavsson arbetar som presstalesperson på polisens östra region. Det betyder att han firat påsk med att serva pressen med kommentarer och fakta om de våldsamma upploppen i Linköping och Norrköping.

Krönika 18 april 2022 19:40
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Johnny Gustavsson har gjort ett stabilt och förtroendeingivande arbete under svåra omständigheter. När kollegor attackeras och skadas i de våldsammaste kravaller som Sverige upplevt på länge är det självklart inte alltid lätt att hålla balansen mellan det kollegiala och det mer breda och samhällstillvända tilltalet som också är en viktig del av polisens uppdrag. Johnny Gustavsson klarade det elegant. 

På skärtorsdagen den 14 april intervjuades han av Göteborgspostens utsända reportrar. Ett par av hans kommentarer sätter polisens demokratiska uppdrag i klar och genomtänkt blixtbelysning: 1: "Det har varit en ganska intressant kväll på många sätt med tanke på att de här upploppen är riktade mot polisen och polisen är till för att ge människor rätt att uttrycka vad de vill när de har en tillståndsgiven allmän sammankomst." 2: "Vi bryr oss inte i sak om vad man har för åsikter så länge man inte begår brott genom demonstrationen. Jag vill inte vara medborgare i ett land där polisen bestämmer vad jag ska tycka, som grannlandet i öster, säger Johnny Gustafsson och syftar på Ryssland." Så hänger det ihop. Det Johnny Gustavsson säger i ett par meningar under ett pressat arbetspass visar både på problemets kärna och på kärnan i det liberala och sekulära samhällssystem som vi har i Sverige. 

 

Friheten att leva i ett land där vare sig poliser eller profeter bestämmer vad man kan säga, göra och tänka är inte gratis. Allt har ett pris. Och betalar vi inte priset så får vi det vi får. Rikspolischefen Anders Thornberg var tydlig vid sin pressträff på måndagen annandag påsk: "Vi har starka misstankar att de (upploppsmakarna) har anknytning till de kriminella gängen", sa Thornberg enligt Expressen.

 

Sveriges misslyckande med att "knäcka gängen" och att sätta stopp för det som beskrivs som "oacceptabelt" har bäddat för påskhelgens händelser. Alexander Jeremic är Stockholmspolis. Han och hans kollegor fick i all hast åka ner till Örebro för att förstärka polisinsatsen vid upploppen på påskafton. Dagens Nyheter har talat med honom om upploppsdeltagarna i Örebro: "Jag skulle vilja kalla dem terrorister. De gav sig på hela samhällssystemet. Hade de haft andra vapen de använt dem." Polisen är under attack i Sverige. Vilket är liktydigt med att allt vi är och allt vi tror på är under attack. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa