Upploppen har pågått under många år och med många döda

Våld och kriminalitet har präglat delar av Sverige under många år. Det gäller att försöka se det klart.

Krönika 17 april 2022 19:30
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Skärtorsdagens våldsutbrott i Linköping och Norrköping förvärrades under påskdagen då stora grupper av barn, ungdomar och vuxna gick till våldsamma attacker mot polisen. I Norrköping tvingades polisen skjuta varningsskott och enligt uppgifter har även någon/några av våldsverkarna skadskjutits.      

Upploppen har förekommit på olika platser i Sverige under påskhelgen. Polisen Alexander Jeremic som tjänstgjort på flera av orterna där upploppen ägt rum säger till Dagens Nyheter att våldsverkarna knappast var motdemonstranter mot den politiker om fått tillstånd för islamismkritiska demonstrationer: "Det enda jag hörde var religiösa skrik och en vilja att skapa kaos. Jag skulle vilja kalla dem terrorister. De gav sig på hela samhällssystemet. Hade de haft andra vapen hade de använt dem, säger Alexander Jeremic till tidningen."

"Det är oerhört beklämmande och man kan undra vilken grundorsaken är. Den personen som skulle haft sammankomsten är inte här och ändå så möts vi av de här reaktionerna," säger Johnny Gustafsson som är presstalensperson för polisen i region öst till Expressen.

Så är det. Utgångspunkten i medierapporteringen är att den "högerextreme politikern Rasmus Paludan har utlöst våldsamheterna". Det är en tveksam slutsats. Våld och kriminalitet har präglat delar av Sverige under många år. Det gäller att försöka se det klart. Paludans koranbränningar (som inte genomförts) är inte orsaken till att polis och räddningstjänst attackeras i Norrköping påskhelgen 2022. De har varit under attack under lång tid.

Justitieminister Morgan Johansson säger till Aftonbladet att "De som angriper polisen är kriminella våldsverkare. Det finns inget annat sätt att hantera de än att sätta hårt mot hårt."

Corren, NT och Folkbladet har haft och har medarbetare på plats vid våldsamheterna. Det är tveklöst så att upploppen är mycket allvarliga och systemhotande. Polisen förefaller att vara mer samlad och målmedvetna i sin insats på söndagen; jämfört med torsdagen. Vilket är en viktig signal om att den eftergivenhet som kunde anas på torsdagen har ersatts av en mer konsekvent och egentligen självklar polisinställning; utan sneglingar på åsikter och uppfattningar.

Expressen och NT har talat med Norrköpingsbor i de stadsdelar som drabbats mest. Människor som är trötta på våldet och kriminaliteten och bilbränderna och som flyr sina hem - eller inte vågar gå hem - av rädsla för att hamna mitt i mobbens attacker. 

Sverige är en sekulär och liberal rättsstat. Det är vår kärna och vår främsta framgångsfaktor. De i Linköping och Norrköping som nu attackerar polisen med stenar, raketer och andra vapen behöver avväpnas, arresteras och lagföras med stränga straff. Liberala demokratier är ömma och rara plantor. De behöver skyddas med fast hand och sunt förnuft. 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Widar om påskupploppen 2022

Widar Andersson: Sverige är inget bra land för lättkränkta profeter

Profilbild

Widar Andersson: Friheten att leva i ett land där vare sig profeter eller poliser bestämmer vad som får sägas och tänkas; den friheten har ett pris som det börjar bli dags att betala.

Profilbild

Widar Andersson: Upploppen visar på ett stort tankefel om Sverige

Profilbild
Läs mer!

Rasmus Paludan: Jag kommer tillbaka till Norrköping

Rasmus Paludan: Jag kommer tillbaka till Norrköping

Därför backade polisen vid upploppen: "Vår närvaro riskerade att eskalera situationen"

Därför backade polisen vid upploppen: "Vår närvaro riskerade att eskalera situationen"

Navestadsbor: "Det är en sorgens dag" "Vi som bor här är skonade"

Navestadsbor: "Det är en sorgens dag" "Vi som bor här är skonade"