Hon var rädd för att bli utstött, avsatt och stämplad som rasist

Socialdemokraterna söker sig fram. I torsdags kväll bjöd partiets tankesmedja Tiden in till en träff om ny politik.

Torsdag kväll. Sveavägen 68 i Stockholm. Socialdemokraterna Åsa Eriksson, Lars Stjernkvist och Lawen Redar bjöd på en inspirerande afton om socialdemokratisk politik. Folkbladets Widar Andersson var där.

Torsdag kväll. Sveavägen 68 i Stockholm. Socialdemokraterna Åsa Eriksson, Lars Stjernkvist och Lawen Redar bjöd på en inspirerande afton om socialdemokratisk politik. Folkbladets Widar Andersson var där.

Foto: Elin Tibell

Krönika2024-09-07 04:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Riksdagsledamöterna Åsa Eriksson och Lawen Redar satt på scenen i partihögkvarteret på Sveavägen 68 i Stockholm tillsammans med den alltid dagsaktuelle partiveteranen Lars Stjernkvist från Norrköping. Utgångspunkten för deras diskussion var Åsa Erikssons bok "Farväl till Bullerbyn?" som kom ut för ett år sedan. Den 29 augusti 2023 recenserade jag boken här på Folkbladets ledarsida: "Äntligen en socialdemokrat i karriären som skriver en bok om de stora folkliga verkligheterna och som personligt tar sig an invandringspolitikens motsägelser och bekymmer."

Åsa Eriksson har rest runt i S-landet och haft samtalsmöten om boken under året som gått. Hennes nervositet inför bokutgivningen - kommer hat och hot och rasismanklagelser att sänka mig? - har bytts ut mot en tillfredsställelse över att verka i ett parti som numera och igen har börjat utveckla förmågan att diskutera invandring ungefär som man diskuterar andra samhällsområden. Vilket betyder, för att låna ord av Lars Stjernkvist, att socialdemokratin åter kan tala om invandringen utifrån den klassiska framgångsfaktorn för S: "Å ena sidan och å andra sidan." Vilket i sin tur betyder att det "politiska hantverkets" frihet ökar för att agera utifrån den samhällssituation som råder i det stora hela. Vilket är vad socialdemokrati är när den är som bäst och nyttigast.

Ett exempel kan hämtas från Åsa Erikssons bok där hon bland andra intervjuade Anna-Greta Leijon (salig i åminnelse; hon gick bort tidigare i år vid 85 års ålder) som hade hand om invandringsfrågorna i regeringen 1974-75 då det kom många assyrier på en gång. "Leijon berättar att hon slets mellan krav från lokala socialdemokrater som ville få stopp på invandringen och kyrkliga krafter som ville att alla skulle stanna. Hon dryftade saken med sin chef statsminister Olof Palme. "Du kan dra olycka över oss om för många kommer hit," sa Palme." Konstigare än så är det inte.

Lawen Redar är ett intellektuellt och kulturellt kraftpaket inom socialdemokratin. Hon har varit ordförande i den arbetsgrupp som partistyrelsen tillsatt för att ta fram ny och bättre politik när det gäller migration och integration. "Vi bestämde oss för att kasta alla skygglappar och att se verkligheterna som de är", sa Lawen Redar. Hon argumenterar välunderbyggt för behovet av en starkare samhällsstyrning av invandring, boende, skola och språk. I det läge där vi befinner oss vill jag säga att hon tveklöst har mer rätt än fel. Socialdemokraterna har nu missionen att skapa ett realistiskt och folkligt tilltalande politiskt hantverk av Lawen Redars förslagsfyrverkeri. Det här kan bli riktigt bra.