En socialdemokrat mitt i de folkliga verkligheterna

Åsa Eriksson är riksdagsledamot för Socialdemokraterna och helt färsk författare. Idag utkommer hennes bok "Farväl till Bullerbyn?" Folkbladets Widar Andersson har längtat efter en bok av det här slaget.
Åsa Eriksson är riksdagsledamot för Socialdemokraterna och helt färsk författare. Idag utkommer hennes bok "Farväl till Bullerbyn?" Folkbladets Widar Andersson har längtat efter en bok av det här slaget.

Åsa Eriksson är riksdagsledamot för Socialdemokraterna i Västmanland. Under drygt sex år från 2011 och framåt var hon kommunstyrelsens ordförande i lilla Norberg.

Krönika 29 augusti 2023 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I det uppdraget prövades hon hårt; dels av skogsbranden 2014 och dels av den invandringskris som på allvar växte till sig runt 2012 och som kulminerade i Norberg några år senare. 

Idag den 29 augusti publicerar den socialdemokratiska tankesmedjan Tiden Åsa Erikssons bok "Farväl till Bullerbyn?" Gud vad jag har längtat efter en bok som den här. Äntligen en socialdemokrat i karriären som skriver en bok om de stora folkliga verkligheterna. Äntligen en socialdemokrat i karriären som personligt tar sig an invandringspolitikens motsägelser och bekymmer. 

Åsa Eriksson skriver: "Det räcker inte med att människor får en fysisk plats att bo på; vi måste också få tid och möjlighet att ge de nya människorna en plats och en uppgift i vårt samhälle och en chans att förklara vad som förväntas av dem här. Annars går det åt skogen."

Det är ingen slump att jag skriver att Åsa Eriksson är "i karriären". Människor som vill uppåt och framåt skriver nämligen en viss sorts böcker; om de nu alls skriver böcker. Att Åsa Eriksson mitt i karriären skriver om den misslyckade invandringspolitiken - istället för att tugga vänsterteser om intersektionalitet, rasism, väder och/eller höjda skatter - är därför en uppmuntrande signal om ett sunt uppvaknande inom de regeringssugna delarna av socialdemokratin. 

Åsa Eriksson är full av egna erfarenheter om det hon skriver. Vilket märks. Det är lite surrigt och motsägelsefullt här och där. Det är ingen superbra bok hon skrivit. Vilket är bra. Socialdemokrater är nämligen inte superbra. Livet är inte superbra. Inget är superbra. Socialdemokratin är inte superbra. Det är därför många medborgare gärna förlikar sig med Socialdemokraterna. 

Åsa Eriksson åker i sin bok runt och frågar flera äldre och omtyckta socialdemokrater om varför S skaffade sig "skygglappar" om invandringspolitiken; och i sin förlängning kriminaliteten? Bra och kloka synpunkter förs fram av bland andra Ulrica Messing, Lars Stjernkvist och Lena Hjelm-Wallén. 

En samtalspartner är Anna-Greta Leijon som hade hand om invandringsfrågorna i regeringen 1974-75 då det kom många assyrier på en gång till bland annat Södertälje. Leijon berättar att hon slets mellan krav från lokala socialdemokrater som ville få stopp på invandringen och kyrkliga krafter som ville att alla skulle stanna. Hon dryftade saken med sin chef statsminister Olof Palme. "Du kan dra olycka över oss om för många kommer hit," sa Palme. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa