"Ett helt annat samhälle"–inte så mycket att hänga upp sig på

Socialdemokraterna har använt oppositionstillvarons två första år till att låta elva arbetsgrupper lägga fram förslag till ny politik på flera stora och tunga samhällsområden.

Magdalena Andersson har ingen lust att ramla ner i diket igen med Socialdemokraterna.  Därför kommer en vettig sakpolitik med förmåga att bygga vettiga majoriteter inför nästa riksdagsval att stå i centrum när partiet ska samla ihop sig.

Magdalena Andersson har ingen lust att ramla ner i diket igen med Socialdemokraterna. Därför kommer en vettig sakpolitik med förmåga att bygga vettiga majoriteter inför nästa riksdagsval att stå i centrum när partiet ska samla ihop sig.

Foto: Ulf Palm/TT

Krönika2024-08-30 04:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Grupperna har till stor del letts av yngre och lovande socialdemokrater som till exempel Teresa Carvalho från Norrköping medan veteranen och den i centrala sammanhang nu äldste aktive socialdemokraten Hans Dahlgren har ansvaret för att ta fram förslag till ett nytt partiprogram som ska ersätta programmet som antogs 2013. 

I en intervju på S hemsida i maj 2024 säger Dahlgren att "Vårt partiprogram ska visa vad som skiljer socialdemokratin från alla andra partier." Med tanke på det politiska landskapet borde nog S snarare fundera på program som visar vad som förenar S med andra partier. Vilket ju numera är förutsättningen för att kunna regera. Här dröjer sig ett invant språkbruk kvar. Men det är inget att hänga upp sig på. Program kommer och går medan regeringslusten består. Vilket är det speciella och fina med socialdemokratin. 

De elva arbetsgrupperna är också som bäst när de tar sig an konkret sakpolitik. Nedan listar jag elva förslag från de elva arbetsgruppernas 200 reformförslag som jag tror kan göra skillnad och som har chansen att bygga vettiga majoriteter efter nästa val.  

Yrkesskola Idag kan och får inte alla som vill skola om sig till dagens praktiska bristyrken göra det. Vi vill införa en statligt finansierad yrkesskola med nationell antagning, ett s.k. riksintag, där vi premierar sökanden som bedöms klara av utbildningen.

Lärlingsplatser Om företagen får välja vilken student de vill ta in som lärling så kommer de vara villiga att ta emot fler elever. På så vis kan vi snabbare säkerställa att vi får utbildad arbetskraft inom dagens och morgondagens bristyrken.

Statliga mottagarcenterboenden Staten ska ha ansvar för mottagandet av asylsökande och asylsökande ska bo i statliga mottagarcenterboende under hela asyltiden.

Nationellt språktest vid nyanställning av personal inom förskola, omsorg och äldreomsorg. • Språkutbildning ska erbjudas personal som ligger nära att kvalificera sig för arbete men inte klarar språktestet.

Kriminalisering av underlåtenhet att avslöja äktenskapstvång och barnäktenskapsbrott, inför kriminalisering av oskuldskontroller, oskuldsintyg och oskuldsingrepp samt kriminalisering av omvändelseförsök.

Snabbt ökad elproduktion. Bland förslagen finns ökat statligt engagemang för investeringsfrämjande av storskalig fossilfri elproduktion och utbyggd effektreserv.

En modern egnahemsrörelse som ger den unga generationen större möjligheter att påbörja familjebyggandet genom att skaffa en egen bostad.

Pensionsavgiften behöver höjas från 17,21 procent till 18,5 procent av hela bruttoinkomsten.

80 procent av de försäkrade ska ha en ersättning på 80 procent av lönen.

Ny påföljd för grova brottslingar mellan 15 och 18 år. Enligt samma principer som inom rättspsykiatrin blir den dömde inte frisläppt förrän det inte längre finns risk för fortsatt allvarlig brottslighet, ytterst den tid som hade utdömts om den unge varit över 18 år. 

Socialtjänsten ska få möjlighet att 1) kunna besluta om arbetsplikt, 2) kunna punktmarkera den unge, antingen med en följeslagare eller med fotboja.

I flera utav arbetsgruppernas texter finns inslag av typen "ett helt annat samhälle". Det är inget att hänga upp sig på. Tro mig. Socialdemokratin är som bäst när det kommer till vettig sakpolitik. De relativt få gånger som man flummat iväg - Löntagarfonder, invandringen, gängkriminaliteten, kärnkraften - har man åkt ner i diket. Varför skulle Magdalena Andersson vilja tillbaka dit?