Krig är den mest brutala formen av politik

Finland och Sverige tar nästa steg i logisk riktning

Krönika 13 april 2022 15:24
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Reportern i svenskspråkiga tidningen Hufvudstadsbladet kommenterade i livesändning när den finska regeringen vid en pressträff 13 april lämnade över en ny "säkerhetspolitisk redogörelse" till den finska riksdagen. "Att frågorna och svaren är sådana här visar tydligare än något att Finland är på väg med i Nato i snabbaste möjliga tidtabell", noterade den politiske reportern på Hufvudstadsbladet. 

Ungefär samtidigt som den finska redogörelsen presenterades i Helsingfors möttes Finlands och Sveriges statsministrar Sanna Marin och Magdalena Andersson på Djurgården i Stockholm för att diskutera hur arbetet för ett eventuellt medlemskap i Nato fortskrider. På en pressträff i samband med mötet sa Sanna Marin att ett beslut om Finlands nästa steg kommer att fattas ”om veckor, inte månader.”  Magdalena Andersson sa att hon inte såg "någon poäng med att dra ut på processen."

Det har kort sagt blivit hög tid för de båda länderna att ta nästa steg i samma riktning som det togs på hösten 1994 då först Finland och sedan Sverige sa ja till att bli medlemmar i den Europeiska unionen. Nato är en politisk försvarsorganisation av ungefär samma västliga skrot och korn som EU - den är demokratisk, solidarisk och resonabel. Det kommer inte att bli några svårigheter för Finland och Sverige att sitta in som välkomna jämlikar i kretsen av Natoländer. 

Krig är den brutalaste formen av politik. Rysslands angrepp på Ukraina är således en brutal uppvisning av vad rysk politik kan innebära 2022.  "Vi befinner oss nu i en alldeles ny situation. Ryssland svek vårt förtroende," sa Annika Saarikko som är ordförande i Centerpartiet och finansminister i den S-ledda regeringen i Finland. 

Hon vill att det stora och traditionellt Natonegativa medlemspartiets fullmäktige ska ge partiledningen frihet att fatta "nödvändiga beslut för Finlands säkerhet". I fullmakten ska finnas möjligheten att lämna in en ansökan om Natomedlemskap, sa Saarikko till Hufvudstadsbladet i början av april.

I Sverige sa Tobias Baudin som är partisekreterare i det stora och traditionellt Natonegativa S att partikongressens beslut om nej till Nato från november 2021 inte gäller längre eftersom det utgick "från en verklighet som inte finns kvar efter Rysslands olagliga krig." (S hemsida 11 april) 

Sverige och Finland har nu en gyllene chans att träda in i Nato snabbt och säkert. Att kunna teckna en sådan försäkring fast det brinner på allvar i grannskapet är en stor och oöverskattbar förmån. 

 

 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Widar Andersson: En fred i Ukraina som inte beror på en rysk seger

Profilbild

Debatt: Ukraina får nu samma hjälp som Ryssland fick en gång

Ukraina får nu samma hjälp som Ryssland fick en gång

Widar Andersson: Ryssland kan få möta sitt eget Poltava i Ukraina

Profilbild

Citat: "Mästerligt fångar de nyansskillnaden”

Citat: "Mästerligt fångar de nyansskillnaden”

Anna Hellerstedt: "Vi lever idag i en farlig tid"

"Vi lever idag i en farlig tid"
Visa fler