Krig Àr den mest brutala formen av politik

Finland och Sverige tar nÀsta steg i logisk riktning

Sveriges statsminister Magdalena Andersson tog emot Finlands dito Sanna Marin utanför villa Bonnier pÄ DjurgÄrden pÄ onsdagen i pÄskveckan.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson tog emot Finlands dito Sanna Marin utanför villa Bonnier pÄ DjurgÄrden pÄ onsdagen i pÄskveckan.

Foto: TT

Krönika2022-04-13 15:24
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Reportern i svensksprĂ„kiga tidningen Hufvudstadsbladet kommenterade i livesĂ€ndning nĂ€r den finska regeringen vid en presstrĂ€ff 13 april lĂ€mnade över en ny "sĂ€kerhetspolitisk redogörelse" till den finska riksdagen. "Att frĂ„gorna och svaren Ă€r sĂ„dana hĂ€r visar tydligare Ă€n nĂ„got att Finland Ă€r pĂ„ vĂ€g med i Nato i snabbaste möjliga tidtabell", noterade den politiske reportern pĂ„ Hufvudstadsbladet. 

UngefĂ€r samtidigt som den finska redogörelsen presenterades i Helsingfors möttes Finlands och Sveriges statsministrar Sanna Marin och Magdalena Andersson pĂ„ DjurgĂ„rden i Stockholm för att diskutera hur arbetet för ett eventuellt medlemskap i Nato fortskrider. PĂ„ en presstrĂ€ff i samband med mötet sa Sanna Marin att ett beslut om Finlands nĂ€sta steg kommer att fattas ”om veckor, inte mĂ„nader.”  Magdalena Andersson sa att hon inte sĂ„g "nĂ„gon poĂ€ng med att dra ut pĂ„ processen."

Det har kort sagt blivit hög tid för de bĂ„da lĂ€nderna att ta nĂ€sta steg i samma riktning som det togs pĂ„ hösten 1994 dĂ„ först Finland och sedan Sverige sa ja till att bli medlemmar i den Europeiska unionen. Nato Ă€r en politisk försvarsorganisation av ungefĂ€r samma vĂ€stliga skrot och korn som EU - den Ă€r demokratisk, solidarisk och resonabel. Det kommer inte att bli nĂ„gra svĂ„righeter för Finland och Sverige att sitta in som vĂ€lkomna jĂ€mlikar i kretsen av NatolĂ€nder. 

Krig Ă€r den brutalaste formen av politik. Rysslands angrepp pĂ„ Ukraina Ă€r sĂ„ledes en brutal uppvisning av vad rysk politik kan innebĂ€ra 2022.  "Vi befinner oss nu i en alldeles ny situation. Ryssland svek vĂ„rt förtroende," sa Annika Saarikko som Ă€r ordförande i Centerpartiet och finansminister i den S-ledda regeringen i Finland. 

Hon vill att det stora och traditionellt Natonegativa medlemspartiets fullmÀktige ska ge partiledningen frihet att fatta "nödvÀndiga beslut för Finlands sÀkerhet". I fullmakten ska finnas möjligheten att lÀmna in en ansökan om Natomedlemskap, sa Saarikko till Hufvudstadsbladet i början av april.

I Sverige sa Tobias Baudin som Ă€r partisekreterare i det stora och traditionellt Natonegativa S att partikongressens beslut om nej till Nato frĂ„n november 2021 inte gĂ€ller lĂ€ngre eftersom det utgick "frĂ„n en verklighet som inte finns kvar efter Rysslands olagliga krig." (S hemsida 11 april) 

Sverige och Finland har nu en gyllene chans att trÀda in i Nato snabbt och sÀkert. Att kunna teckna en sÄdan försÀkring fast det brinner pÄ allvar i grannskapet Àr en stor och oöverskattbar förmÄn.