I ett par krönikor mot slutet av 2023 - 21 november och 1 december - diskuterade jag den stora förekomsten av "mål" som politikerna i Finspång belamrat sin verksamhet med. Några korta citat från de båda krönikorna: "Steg för steg har det kommunala uppdraget belastats med en allt tyngre överbyggnad av en massa flummiga mål och fokusområden som stjäl en allt större del av arbetstiden i de kommunala förvaltningarna och som främliggör många folkvalda politiker från sina uppdrag. (…) Den strategiska planen för Finspångs kommun tyngs - utöver elva fokusmål - även av sjutton globala mål där kommunens medarbetare tvingas lägga arbetstid på att skriva långa inlagor om vad kommunen ska göra för att matcha mål som "ingen hunger" och "sanitet för alla". Det blir ju närmast skrattretande när det globala målet om "ingen hunger" enligt förvaltningens förslag ska lösas genom att: "Kommunen ser till att mat som serveras i verksamheterna håller hög kvalitet med näringsrikt innehåll samt erbjuder och tar hänsyn till medicinska och religiösa preferenser." På vilket sätt kommer hungern i Finspång att lindras genom att kommunen tar hänsyn till "religiösa preferenser?"
Självklart behöver en kommun mål och policies för sina olika verksamheter. Men det gäller att ransonera både antalet mål och att sortera ut mål som inte tillför den kommunala verksamheten några mervärden. Alla de här "globala målen" är det nu till exempel fritt fram att ta bort. Målen ingick i ett numera nedlagt projekt från SIDA. Tanken var säkert god - vi är alla en del av en större värld - men utfallet blir bara fånigt och belastande för tjänstemän och fritidspolitiker.
Utöver den globala överbyggnaden så läste jag i protokollet från det kommunala pensionärsrådets möte den femte februari i år att Finspångs kommun idag har "144 olika planer och andra styrdokument."
Sakupplysningen om antalet styrdokument dök upp i protokollet under en diskussion om vilken status som kommunens Äldreomsorgsplan ska ha framöver. Det finns: "Förslag om att äldreomsorgsplanen ska ingå i den strategiska planen."
Som jag förstår det så vill man att Äldreomsorgsplanen ska vara ett av de 144 dokumenten som ska styra vad Finspång gör, vill och strävar efter i stort och smått. Bland styrdokumenten finns till exempel "policy för flaggning" och en "instruktion för kommundirektören" och en rad olika dokument som innehåller bolagsordningar för kommunens bolag och dokument där ett trettiotal olika taxor och avgifter i den kommunala verksamheten beskrivs. Min avsikt är som sagt inte att raljera över inflationen i antalet styrdokument. Däremot tycker jag det vore intressant att höra hur de ledande politikerna i Finspång funderar och resonerar om vilka mål och styrdokument som de anser vara de viktigaste för kommunens förvaltning och utveckling. Därför kommer jag att höra av mig till gruppledarna i de sju partier som finns i fullmäktige och be om ett samtal om dessa frågor.
Den strategiska planen för åren 2024-2026 är det mest centrala dokumentet för styrningen av Finspångs kommun. I mitt mejl till gruppledarna kommer jag därför att framförallt hålla mig till de politiskt beslutade styrdokument som i den strategiska planen särskilt pekas ut som viktiga redskap för att styra kommunen åt rätt håll.
De utpekade styrdokumenten är:
Digitaliseringsstrategin, Bidragsmodell kultur och fritid, Integrationsstrategin, Arbetsmarknadsstrategin, Kostpolicy för Finspångs kommun, Äldreomsorgsplan, Strategi för stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning, Avsiktsförklaring Nära vård, Biblioteksplan, Kulturstrategi, Strategi för grundskolan, Gymnasievisionen, Policy för vuxenutbildning, Aktiva åtgärder, plan för att motverka diskriminering och främja likabehandling, Handlingsplan mot våld i nära relationer, Översiktsplan, VA-plan, Energiplan, Solelplan, IT-strategi, E-hälsoplan, Personalpolitiskt program, Policy för arbetsmiljöarbetet, Strategi för Finspångs kommun som attraktiv arbetsgivare, Tillgänglighetspolicy, Handlingsprogram LSO, Brottsförebyggande program, Risk- och sårbarhetsanalys, Medborgarlöfte, Avfallsplan, Parkeringsstrategi, Kost- och måltidspolicy, Program för gång- och cykelstaden, Trafikplan, Miljöpolicy, Klimatanpassningsplan, Naturvårdsplan, Skogspolicy, Policy för medborgardialog, Internationellt program.
Och frågan är: Vilka av dessa styrdokument - eller kanske andra - är viktigast för Finspång här och nu?