Och som vanligt har Finspångs fritidspolitiker en ofantlig mängd ord att förhålla sig till och att ta ställning till när de ska fatta sina beslut. I min krönika den 21 november här i Folkbladet tog jag upp allt tyngande flum som har ålagts förvaltningen och politikerna att hantera. Responsen på krönikan var mycket stor från politiker och tjänstemän och allmänhet. Många känner igen sig i frustrationen över att så mycket politisk tid och tjänstemannakompetens ska behöva ägnas åt sådant som är mycket perifert för Finspångs nuläge, problem och utveckling. Här ett kort utklipp från den krönikan:
"Saken blir ju inte bättre av att den strategiska planen för Finspångs kommun - utöver elva fokusmål - även tyngs av sjutton globala mål där kommunens medarbetare tvingas lägga arbetstid på att skriva långa inlagor om vad kommunen ska göra för att matcha mål som "ingen hunger" och "sanitet för alla". Det blir ju närmast skrattretande när det globala målet om "ingen hunger" enligt förvaltningens förslag ska lösas genom att: "Kommunen ser till att mat som serveras i verksamheterna håller hög kvalitet med näringsrikt innehåll samt erbjuder och tar hänsyn till medicinska och religiösa preferenser." På vilket sätt kommer hungern i Finspång att lindras genom att kommunen tar hänsyn till "religiösa preferenser?"
Och hur pass integrerat med Finspångs strategiska verkligheter är det att med anledning av målet om "sanitet för alla" beskriva det som ett lokalpolitiskt problem att "Många kvinnor och flickor riskerar sin personliga säkerhet då de tvingas söka avskilda platser för att utföra sina behov eller hämta vatten?"
På kommunstyrelsen den 6 december ska det bland annat fattas beslut om att fastställa "förslag till prioriterade uppdrag för 2024." De tre partierna Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna som styr Finspångspolitiken har tagit fram fem områden som de anser ska vara mer prioriterade än andra politiska uppdrag för nästa år 2024.
De områden som S, C och L vill prioritera är: 1. Fortsatt genomlysning och optimering av lokalutnyttjande. 2. Färre styrdokument för tydligare och enklare styrning. 3. Förbättrat samarbete för fler i arbete och minskad kostnad för försörjningsstöd. 4. Fysisk aktivitet ger bättre resultat i skolan och friskare äldre. 5. Åtgärder för bättre näringslivsklimat.
Det synes mig vara kloka prioriteringar som i hög grad knyter an till Finspångs behov och problem. Punkten 2 om tydligare och enklare styrning knyter dessutom särskilt an till det arbetskrävande flum som uppstår när den kommunala verksamheten ska bedrivas enligt elva fokusmål och sjutton globala mål. S, C och L skriver: "Med för spretig flora av dokument riskerar styrningen också att bli otydlig eller svår att se igenom. Man ser inte skogen för alla träd. (--) Med färre styrdokument och en bättre struktur skapas en tydligare och enklare styrning av verksamheten. Den blir enklare att följa och billigare att hålla uppdaterad. En tydligare och enklare styrning är också viktig för att de vi finns till för, de som bor och verkar i Finspång, ska kunna följa och förstå hur verksamheten styrs och vilka mål vi jobbar mot."
Jag håller helt med. Det vore en lisa för själen om Finspångs kommun kunde gå i bräschen för en lokalpolitik där mödan i allt väsentligt läggs på just det lokala. Men det är en bit att gå innan vi är där. Förvaltningen och de styrande partierna har ansett sig behöva motivera vart och ett av dem fem prioriterade uppdragen för 2024 med hänvisningar till något/några av de sjutton "globala målen." Enligt kallelsen till kommunstyrelsemötet den 6 december bidrar åtgärden "tydligare och enklare styrning" till det globala målet 16: "Fredliga och inkluderande samhällen."
Allt det här med globala mål ute i kommunerna har finansierats med biståndspengar via den statliga myndigheten Sida. Regeringen har nu stramat åt Sidas budget och projektet där 189 kommuner har ingått avslutades i april i år. Så det är fritt fram för Finspång att befria sina politiker och tjänstemän från allt det här. Det är alls inte så att världen utanför Finspång är oviktig. Men Finspångs människor och verkligheter är en egen del av den globala helheten. Träden som framförallt ska ses i den globala skogen är de träd som växer i Finspång. Den lokala politiken behöver kraftsamla för att få de egna träden att växa och utvecklas i den globala skogen.