Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Han anade tidigt den tickande bomben

För drygt tjugo år sedan utkom boken "Den svenska framgångssagan?" på förlaget Fischer & Co.

Här en bild från en traditionell skolavslutning i Rumskulla Kyrka. Alla elever med My Johansson i spetsen med svenska flaggan gick i kortege från skolan till  kyrkan medan kyrkklockorna ringde.Efter psalmen ”En vänlig grönskas rika dräkt” hölls en kort  betraktelse och med Idas Sommarvisa avslutades skolavslutningen i kyrkan. Typiskt svenskt?

Här en bild från en traditionell skolavslutning i Rumskulla Kyrka. Alla elever med My Johansson i spetsen med svenska flaggan gick i kortege från skolan till kyrkan medan kyrkklockorna ringde.Efter psalmen ”En vänlig grönskas rika dräkt” hölls en kort betraktelse och med Idas Sommarvisa avslutades skolavslutningen i kyrkan. Typiskt svenskt?

Foto:

Kultur2022-05-01 08:55

Ett tjugotal författare medverkar med egna kapitel. Under våren och försommaren kommer vi att lyfta upp några utav bidragen till diskussion här på Söndagstidningens kultursida. Tidigare har vi uppmärksammat vi Åsa Linderborgs uppsats om socialdemokratins historieuppfattning och bidraget från Henrik Berggren som vid det tillfället var kulturchef på Dagens Nyheter. Hans text har rubriken "Den framåtvända ängeln - Nationalism och modernitet i Sverige under 1900-talet."

Denna söndag 1 maj tar vi en titt på professor Rune Johanssons kapitel med rubriken "Konstruktionen av svenskheten". Rune Johansson var vid den här tiden verksam vid Campus Norrköping, ITUF Etnicitet, Linköpings universitet. Han inleder sitt kapitel med ett frågebatteri: "Begreppet svenskhet relaterar uppenbarligen till svenskar, men vilka är de? Finns det något gemensamt dem emellan i fråga om egenskaper eller uppfattningar?"

Rune Johansson anser att föreställningar om att det finns något "speciellt svenskt" har stor livskraft. Han refererar till mängder av försök att avgränsa ett "speciellt svenskt sätt att tänka och att vara." Till exempel föreställningen om den "kungliga svenska avundsjukan" Eller uppfattningen om att vi svenskar har ett "särskilt förhållande till naturen." 

Rune Johansson knyter an till socialantropologen och statsvetaren Benedict Andersons berömda beskrivning av nationen som en "föreställd gemenskap."Dessa "föreställningar" om vad för slags kollektiv vi svenskar är kan, enligt Rune Johansson, vara betydligt starkare och viktigare än vad för slags kollektiv vi egentligen är. En nation ingår alltid i någon form av politiskt projekt; ofta relaterar nationer till stater, existerande eller tilltänkta. 

Föreställningen av en nation som är uppbyggd genom politisk gemenskap och medborgarskap är något helt annat än föreställningen av nationen som en "avgränsad kulturell enhet." Definitionen av nationen som en kulturell enhet för iväg föreställningen mot frågor om etnicitet; typ "En stat-ett folk". Vilket inte alls speglar en nation som till exempel Sverige.

Rune Johansson förutspår att den pågående globaliseringen (2001) kommer att föda motkrafter i form av "tribalisering" och betonande av nationella värden. Han ser också integrationspolitiken som en "tickande bomb" i Sverige och andra länder. Kort sagt en mycket intressant läsning som har åldrats mycket väl. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!