I dagens Sverige är friskolor och kommunala skolor skyldiga att följa samma lagar och bestämmelser. De granskas av Skolinspektionen på samma sätt. Kommunen fastställer storleken på skolpengen och de friskolor som finns inom kommunen, får finna sig i det. En skolelev bosatt i Norrköping kostar kommunen lika mycket, oavsett om han/hon studerar på en friskola eller på en kommunalskola.
Enligt Peter Butros debattartikel (Folkbladet 01/03), gjorde AcadeMedia och Internationella Engelska Skolan tillsammans, en vinst på 600 miljoner, under 2017. Under samma tidsperiod, med liknande förutsättningar, gjorde de kommunala skolorna i Norrköping, en förlust på drygt 50 miljoner.
Mer att läsa: Vad är Butros verkliga syfte? (22/2)
I samma artikel står det att dessa koncerner har satt i system att minska antalet lärare och att dessutom utnyttja obehöriga lärare. Friskolorna i Norrköpings kommun har procentuellt fler elever som blir behöriga till gymnasiet och bidrar till att höja meritvärdet för hela kommunen. Sådant som Peter Butros borde veta, eftersom Vänsterpartiet sitter i utbildningsnämnden.
De fakta som Peter Butros använder sig av, visar att under liknande ekonomiska förutsättningar, går friskolor med vinst medan Norrköpings kommunala skolor går med förlust, och att med färre lärare och fler obehöriga, presterar eleverna i friskolor, i genomsnitt, bättre än eleverna i kommunala skolor. Det verkar som om de lyckas förvalta kunskapens frukt på ett sätt som kommunen inte klarar.
Detta visar att friskolorna är inte bara till ondo och att utbildningsnämnden bör lära av, och samarbeta med dem, inte fördöma dem.
Mer att läsa: Vi ska ha sista ordet. (17/2)
Beslutet om etableringen av friskolor sker nu, på riksnivå, utifrån identiska bestämmelser som gäller över hela landet och så ska det förbli anser mina partivänner och jag. Är grunderna för beslut bristfälliga, så ska man rätta till dem, men på riksnivå.
Ett kommunalt veto är inte rättssäkert. Risken är stor att det skulle användas på ett godtyckligt sätt, beroende på den politiska konstellation som styr kommunen. Den aspekten ignorerar Peter Butros.
Att stoppa etableringen av friskolebolag i Norrköpings kommun är en ickefråga i utbildningsnämnden, som idag måste brottas med andra problem, av en helt annan relevans.
Peter Butros beskrivning av friskolorna är både ofullständig och vinklad. Hans sätt att argumentera, illustrerar hur Vänsterpartiet bygger sin politik, utifrån ideologiska dogmer, som de försöker förankra genom att förvränga verkligheten. Det kan inte bli bra politik av det i allmänhet och i synnerhet inte bra skolpolitik.