Hans budskap: Stoppa coronahysterin

Stoppa coronahysterin innan den, inte viruset, krossar samhället, uppmanar Johnny Ludvigsson, överläkare och senior professor.

Hysterin kring coronaviruset är absurd och farlig, menar Linköpingsläkaren Johnny Ludvigsson.

– Den riskerar att åstadkomma inte bara ekonomiska och sociala konsekvenser, den riskerar att leda till fler dödsfall än själva viruset, säger Johnny Ludvigsson.

Sjukvården ställer in verksamhet och skjuter på olika ingrepp och behandlingar, och folk vågar inte komma till akutmottagningar, fast de kanske håller på att få hjärtinfarkt, säger han.

– Om det dessutom är så att tusentals, hundratusentals människor på kort tid kan riskera att bli arbetslösa, företag går i konkurs, det blir en total ekonomisk kollaps – det är något som kommer att få enorma följder. 

Han tycker att det är obegripligt att hysterin kunnat breda ut sig så, då viruset uppenbarligen i flertalet fall inte ens leder till symtom.

– De flesta som får denna virusinfektion blir överhuvudtaget inte sjuka. Unga och barn blir inte sjuka, det finns nästan inte en enda frisk individ under 50-60 år som har dött i hela världen, utan detta är frågan om att några enstaka fall dött, som har varit svårt sjuka i annan sjukdom.

Man ska hindra smittspridningen bland äldre människor, de ska hålla sig undan och gärna isolera sig, säger han, men:

– Hela befolkningen kan inte sitta isolerade i ett år och vänta på att det ska komma ett vaccin.

Det måste vara så att smittan får spridas, bland yngre människor, menar han. När den nått cirka 60 procent av befolkningen stannar spridningen upp av sig själv.

– Jag tycker att man skulle gå ut och rekommendera folk, unga människor, att åka till fjällen. De kan åka skidor och bli glada och nöjda. Och unga människor ska gå och handla som vanligt, säger Ludvigsson.

– Vi kan inte sitta inlåsta hela samhället. Under tiden råkar vi ut för en kris som kan leda till 30-talet.

Ludvigsson tycker att det är fel att stänga skolor och förskolor och menar att de flesta ska leva i stort sett som vanligt.

– Gamla människor ska hålla sig undan, de som har en svår sjukdom med pågående tung behandling, eller nedsatt lungfunktion, de ska hålla sig undan, men de andra människorna ska leva som vanligt, de ska åka till jobbet, de ska gå ut och handla skor, kläder och mat, och möbler, gå på kafé och träffa sina vänner. 

– De kommer att bli förkylda, en del, och några av dem kommer antagligen också att få influensa, men inte så jättemånga, och då får de stanna hemma.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa