Johnny Ludvigsson och hans fru, som båda fyller 77 år i år, har precis som Folkhälsomyndigheten rekommenderar, isolerat sig, i sitt gula hus med den stora trädgården, i Sturefors utanför Linköping.
Han är inte rädd för egen del, men vill inte riskera att belasta den pressade sjukvården. Paret har haft besök av barn och barnbarn ute i trädgården, men uppsatta skyltar uppmanar till "inte närmare än två meter", inga kramar, och ingen får komma in genom dörren.
Tillvaron i Sturefors rymmer både promenader och arbete vid datorn, med forskning och diabetesmottagning.
– Det finns ju telefon och internet, så det funkar, säger Johnny Ludvigsson.
Johnny Ludvigsson är överläkare och seniorprofessor vid institutionen för biomedicinska och kliniska vetenskaper vid Linköpings universitet. Han är professor i pediatrik, barnhälsovård, är intresserad av folkhälsa och har sysslat med virusforskning i många år, kopplat till hans diabetesforskning.
Han berättar att han har deltagit i flera internationella projekt som rör virus och uppkomst av typ 1-diabetes, och har kontakt med en grupp på 100 forskare runt om i världen som är intresserade av virus.
Det är hans ingång i covid-19-debatten.
Ludvigsson har skrivit flera debattartiklar, i bland annat DN, med rubriker som ”Krisen som skapas farligare än viruset” och ”Svenska linjen räddar fler liv än att stänga ner”.
– Jag får väldigt positiv respons, säger han.
Folkbladets intervju med Ludvigsson, "Hans budskap: Stoppa coronahysterin", blev en av de mest lästa och delade i tidningens historia.
I SVT:s "Mötet" fick han debattera med influencern Katrin Zytomierska som har flytt till Jämtland, där hon totalisolerar sig från omvärlden och uppmanar till panik. Ludvigsson anser å sin sida att unga, friska människor som hon ska bidra till att samhället fungerar.
Katrin Zytomierska var helt omöjlig att prata med, hon ville inte lyssna, och avbröt hela tiden, säger Johnny Ludvigsson.
– Jag försökte komma in i samtalet och förklara för henne vilka allvarliga konsekvenser det får om man stänger ner ett samhälle, säger han och räknar upp konsekvenser på ekonomi och arbetslöshet, och för folkhälsan, med psykisk ohälsa och sena cancerdiagnoser.
– Jag tror att det finns en ganska utbredd uppfattning bland många människor i Sverige, att Sverige har en ganska vettig, kanske den bästa, formen av bemötande av den här krisen, att Folkhälsomyndigheten beter sig klokt, säger Johnny Ludvigsson.
– Sedan är många medvetna om, och det är Folkhälsomyndigheten också, och jag med, att vi har inte haft, och har förmodligen inte, världens bästa organisation när det gäller äldrevården.
Det är inte vettigt att ha ett system, och det visste man redan innan krisen, där det kommer femton olika personer till en individ, hemma eller på äldreboenden, säger han. Nu ser man konsekvenserna av det, med smitta som spridits till äldre, vilket har lett till många dödsfall.
– Det finns många som nog borde ta sig en funderare på hur man organiserar äldrevården.
Ludvigssons senaste insändare, i Corren, handlar om att han tycker att det är synd att man inte försöker hitta lösningar på studentfirandet. Man kan ju diskutera vad ungdomarna själva känner för, säger han, men det borde gå att genomföra ett studentutspring med tio elever åt gången, som alla får ha fyra anhöriga, men inga äldre, på skolgården, för att sedan ge plats åt nästa utspring.