Akademikerförbundet SSR skriver i Folkbladet den 1 juli att personalkarusellen bland kommunalt anställda snurrar allt fortare. En av huvudorsakerna anges vara att lönerna i kommunerna är för låga och att man genom att byta arbetsgivare kan höja sin lön. Lösningen för att komma till rätta med denna höga personalomsättning är, enligt Akademikerförbundet SSR, att höja lönerna, öka lönespridningen och förbättra arbetsvillkoren. Låt oss bena ut argumenten något.
Personalomsättningen är något hög men inte katastrofal
Akademikerförbundet SSR menar att den genomsnittliga personalomsättningen bland kuratorer, biståndsbedömare, utredare och HR-specialister var 24 procent under perioden november 2015 till november 2016.
I november 2015 fanns sammanlagt 136 medarbetare i de aktuella yrkesgrupperna och fram till och med november 2016 hade 21 personer slutat. Det innebär att 15,4 procent av den totala personalstyrkan slutade under perioden. Det är naturligtvis inte något önskvärt läge men det är långt ifrån katastrofalt. Vi har dessutom utökat verksamheten och anställt fler medarbetare.
Lönespridningen är bra men kan bli bättre
I Norrköpings kommun var exempelvis lönespridningen bland socialsekreterare 2016 drygt 37 procent. Det är mycket nära det mål om en lönespridning på 40 procent centrala parter enats om. Trenden i de övriga akademikergrupperna, som nämns i insändaren, är att lönespridningen successivt ökar.
Det finns en genomtänkt strategi för lön- och andra villkorsfrågor
Kommunen har en strategi för såväl löner och andra villkor som för hur vi ska förbli en attraktiv arbetsgivare och säkra kompetensförsörjningen.
Alla medarbetare ska ha en rimlig arbetsbelastning. Resultatet från den senaste medarbetarundersökningen, som genomfördes tidigare i år, uppvisar en positiv utveckling när det gäller den upplevda arbetsbelastningen. Det är ett tecken på att vi är på rätt väg med de insatser som vidtas.