Utan nation finns vi inte

12 november 2016 06:15

Anne Applebaum är en rosad och prisad journalist och författare. Den 4 mars i år publicerade hon en redan kultförklarad krönika i bland annat Washington Post med titeln - i min svenska översättning - "Är det här slutet på det Väst som vi känner igen?

I krönikan skrev Applebaum att Västvärlden riskerade att förändras i grunden genom resultaten i de då ännu kommande valrörelserna i Storbritannien, USA och Frankrike. Hennes poäng var att britterna mycket väl skulle kunna rösta för att lämna EU och att Donald Trump skulle kunna bli president i USA och att Marine le Pen kan tänkas vinna nästa års presidentval i Frankrike.

Anne Applebaum har hittills fått två rätt på sin dystra lista.

Mer att läsa: Konstarten socialdemokrati.

Blir Front Nationals Marine le Pen president så har hon lovat att ta Frankrike ut ur både EU och Nato. För att istället bygga täta relationer med Vladimir Putins Ryssland. Då är det inte mycket kvar av EU och av Nato i EU. Med en Donald Trump vid rodret i USA ökar inte direkt chanserna för att Väst - som vi känner det - ska kunna återhämta sig.

Nå, vi får väl se hur det går med saker och ting.

I går vid lunchtid talade historikern, författaren och professorn Lars Trägårdh på ett fullsatt möte på Axess redaktion i Stockholm. Jag var där. Trägårdh har bott och verkat och forskat i USA i mer än halva sitt liv. Han har öppna, spännande och underbyggda perspektiv. Han ägnar numera delar av sina dagar åt att spana efter motverkande krafter.

"Vi har kommit så pass långt in i kriserna i väst att det snart borde vara dags att det dyker upp möjligheter och chanser, sa Trägårdh. Så är det. Applebaums lista och de av henne förväntade konsekvenserna är bara ena sidan. På den andra sidan kommer det i längden inte bara att stås med armarna i kors.

Striden står i grunden mellan Globalister och nationalister. Globaliseringen finns givetvis på riktigt. Men den tyngsta läxan från Brexit och Trump är att demokratin bara finns i nationalstaten. Allt står och faller med samhällskontraktet med och mellan de egna medborgarna. Det är där politiken ska vara stark.

Applebaum hade inte med Sverige på sin ödeslista. Som en liten avkrok häruppe i norr går vi under världsradarn. Vilket inte betyder att vi på något sätt står utanför västvärldens problem.

Istället för att leka högervänsterlekar så borde S eller M på allvar fundera på hur de ska kunna ta hand om nationalismen på vettiga och trygga sätt.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!