Trygghetens tid är nu

6 april 2017 06:15

Trygghet i en ny tid. Så lyder ledmotivet för det socialdemokratiska stormöte som inleds på lördag på Svenska Mässan i Göteborg. Där på Sveriges framsida ska Socialdemokraternas ledning samla ihop sitt parti inför vad som mycket väl kan bli ett rysarår i svensk inrikespolitik. Det kommer nog att i allt väsentligt gå bra. Det brukar socialdemokratiska partikongresser göra. Hur det går med allt annat återstår att se.

Mer att läsa: Jakten på en ny trygghet.

Parollen om ”Trygghet i en ny tid” är så klassiskt socialdemokratisk som det bara är möjligt: Tiderna kommer och går men behovet av S-trygghet består. Vi är ett med den nya tiden. Trygghet var vår lösen, är vår lösen och ska bli vår lösen.

Trygghet är bra. Och lite tråkigt förutsägbart. Precis som det ska vara. Tjoet, tjimmet, visionerna, riskerna och äventyren får vi styra och ställa med själva. Gemensam trygghet – även i den nya tiden – är något annat. Kanske som en Volvo 740; den breda, kantiga och trygga ”sossecontainern” som byggdes i "arbetarstaden" Göteborg och som var Sveriges vanligaste bil på 1980-talet? Ett decennium då Socialdemokraterna ännu var det självklara regeringspartiet.

Mer att läsa: Leif Östling tänker själv.

Men då var då. Nu är nu. Konkurrensen om regeringsmakten är helt annorlunda nu. Under det senaste decenniet har de borgerliga partierna regerat sju av tio år. Dagens socialdemokratiska statsminister Stefan Löfven leder en koalitionsregering med ett grönt nybörjarparti och mot en tämligen stor riksdagsmajoritet som av olika skäl sällan manifesteras.

Ska det bli något med socialdemokratins trygghet i en ny tid så krävs det kort sagt därför ordentliga och förtroendefulla samarbeten med ett antal av de borgerliga partierna. Och på det ena eller andra sättet ska väl inte det vara omöjligt att få till. En hel del viktig trygghetspolitik har faktiskt redan tillskapats. Uppgörelser om höjda anslag till försvaret, om återreglering av invandringen, om införande av gränskontroller och om trygg energiförsörjning har nåtts under Löfvens ledarskap. Inte illa alls.

Regeringspartiet Socialdemokraterna har således tagit en del väsentliga trygghetssteg. Nu gäller att hålla i och att nöta på. Någon bred återkomst för sossecontainern handlar det inte om i den nya tiden. Den tiden har vart. Trygghetens tid är däremot alltid nu.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!