Som besatta av nazism

22 september 2017 06:15

Det råder en smått bisarr besatthet av nazism och nazister här i landet. Politiker i ledande ställningar ger sig in i nazistfrågan med en hetta och glöd som om nazism i Sverige vore ett allvarligt politiskt hot och inte den lilla - och av polisen väl kända - grupp av vilsna unga män med mycket obehaglig framtoning som de faktiskt är. Att "stå upp mot nazismen" är i och för helt riktigt. Men det är knappast särskilt heroiskt om vi betänker att i princip 100 procent av svenskarna vänder ryggen åt nazisterna. Det finns kort sagt inga realpolitiska orsaker alls att ge en handfull nazister den enorma uppmärksamhet de nu får i och med rikspolitikernas frenetiska intresse för den lilla nazistgruppens sandlåda.

Mer att läsa: Skolan ska vara ojämlik.

Det är dessutom anmärkningsvärt att politiker - även lagstiftande sådana - ger sig på polisen och antyder/påstår att polisen missköter sitt jobb i samband med en genomförd och en kommande nazistdemonstration i Göteborg. Annie Lööf twittrade nyligen: "Helt obegripligt att de tillåts demonstrera även utan tillstånd. Nu räcker det." Daniel Bernmar som är kommunalråd för Vänsterpartiet i Göteborg drar sig inte ens för att antyda nazistsympatier hos polisen: "Polisen gör systematiskt sitt yttersta för att hjälpa nazisterna att demonstrera i Göteborg", sa Bernmar. (SVT Väst) Mattias Jonsson, socialdemokratisk riksdagsledamot, stämmer in i Daniel Bernmars kritik: "Detta är för jävligt. Det är en otillåten demonstration som pågår men polisen agerar inte för att ”demonstranterna kan bli arga”. I vilken annan situation resonerar polisen på det här sättet?" (Expressen/GT)

Glädjande nog har Göteborg en polischef som heter Erik Nord och som inte skrapar med foten: "Jag blir mycket bekymrad över den faktaresistens som våra politiker uppvisar. Det är många av våra folkvalda politiker som kritiserar att vi följer de lagar som de själva är satta att stifta, för mig blir det obegripligt." (GP 18/9) Erik Nord gör rätt. Han vill inte hetsas till lagbrott av medier, tyckare och politiker. Däremot lyfter Erik Nord i Ekot (21/9) upp möjligheten att göra en mer "samlad bedömning" av på vilka sätt som "Lagen om hets mot folkgrupp" kan användas för ingripanden när den lilla nazistgruppen demonstrerar. Nord visar en berömvärd konstruktiv anda.

Mer att läsa: Alltigenom en falsk nyhet.

Statsminister Stefan Löfven har nu bjudit in riksdagens partier för att diskutera vad som eventuellt behöver göras i lagstiftningsväg för att försvåra för nazismen. Kanske var det oundvikligt för honom att gripa in när nazistsaken tycktes gå helt över styr. Tyvärr visade inte Löfven upp samma konstruktiva anda som polischef Nord. Beslutet att utestänga SD från samtalen på grund av partiets "nazistiska rötter" glädjer - utöver SD: s kampanjmakare - kanske röda, gröna och blå aktivister. Medan andra av oss tänker: Kom upp ur sandlådan.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa