Lag och ordning för Johansson

8 augusti 2017 06:15

När statsminister Stefan Löfven för snart två veckor sedan gjorde några omgrupperingar i den socialdemokratiska delen av regeringen så gjorde två nya statsråd entré. Riksdagsveteranen Tomas Eneroth får chansen som infrastrukturminister medan den erfarna kommunpolitikern Heléne Fritzon tar sig an migrationspolitiken. Två tunga sakområden. Två bra personval.

Den största förändringen i Löfvens regering står emellertid Morgan Johansson för. Justitieminister Johansson - som inledde sin statsrådsbana redan 2002 - är numera nämligen också inrikesminister.

Mer att läsa: Anders Borg är en människa.

Morgan Johansson stiger således fram som en superminister för Lag och Ordning; ett samhällsområde som medborgarna i flera undersökningar rankar som allt viktigare. Vilket är begripligt och relevant. När staten nu förhoppningsvis har fått ordning på invandringens volymer så är det naturligt att intresset flyttas över till de stora bristerna i integrationen. Brister som på ett våldsamt sätt bland annat kommer till uttryck i de kriminella gängens dödliga skjutningar och överfall, i ett stort antal hedersrelaterade mord och övergrepp och i kanske så många som 300 personer med svenska pass som kan väntas återvända till Sverige från Mellanösterns krigs - och terrorzoner.

Mer att läsa: När staten smiter från notan.

Integrationsbristerna sätter stora delar av det offentliga samhällsmaskineriets medarbetare och finansiering under stark press. Skolorna, sjukvården, arbetsförmedlingen, socialtjänsten, polisen, åklagarna och domstolarna får slita ont för att försöka upprätthålla ändamålsenlig kvalitet och rättssäkerhet.

Betydelsen av Morgan Johanssons insatser som rättsstatsminister kan därför knappt överskattas. Den svenska samhällsmodellen bygger faktiskt på hyfsat fungerande integration och därmed på så begränsade ojämlikheter som möjligt när det kommer till hälsa, utbildning, arbete och andra självförsörjnings - skatteinbetalnings - och kriminalitetspåverkande faktorer.

Morgan Johansson är väl lämpad för uppdraget. Under sin tid som migrationsminister visade han styrka och uthållighet när den reglerade invandringspolitiken återinfördes från slutet av 2015 och framåt. Uppgiften nu kommer att kräva ännu mer. Vilket jag hoppas att Stefan Löfven och Morgan Johansson har tagit höjd för.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!