Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stefan Löfvens sparkapital

Tomas Eneroth. Efter 23 år i riksdagen tar han (äntligen) plats i regeringen. Ett uppdrag han kommer att klara galant.

Tomas Eneroth. Efter 23 år i riksdagen tar han (äntligen) plats i regeringen. Ett uppdrag han kommer att klara galant.

Foto: Erik Simander/TT

Widar2017-08-01 06:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tomas Eneroth har varit riksdagsledamot för Socialdemokraterna i nästan halva sitt liv. Eneroth har haft en mängd olika uppdrag under årens lopp. Tyngdpunkten i hans parlamentariska liv är socialförsäkrings - och pensionspolitik och näringslivsdito. Alla åren i riksdagen och alla uppdrag som distriktsordförande och som gruppledare i riksdagsutskott och för hela S-gruppen har framförallt danat Tomas Eneroth till en gedigen allmänpolitiker av den där sorten som vi har alldeles för få av i riksdagen.

Eneroth har dessutom sitt hjärta i förenings - och folkrörelsevärlden vilket tillsammans med ett otal utredningsuppdrag och styrelseposter i varierande verksamheter har givit honom ett stort och brett nätverk med människor av alla de slag.

Nu har Tomas Eneroth utsetts till statsråd med särskilt ansvar för tåg, flyg och motorvägar och annat som har med den delen av samhällets infrastruktur att göra. Det kommer säkert att gå galant.

Mer att läsa: Fredrik Reinfeldt har nyckeln.

Den enes död är den andres bröd; så brutalt faller orden i det gamla ordspråk som förklarar de inte så sällan starka sambanden mellan framgång och avgång.

Tomas Eneroth utgjorde ett viktigt sparkapital för regeringen Löfven. Att ha en sådan långvägare och räv som Tomas Eneroth i riksdagsgruppen kan inte överskattas när trixiga och konfliktiga frågor behöver passeras genom riksdagen. Att Eneroth inte utsågs till statsråd redan 2014 tidigare beror helt enkelt på att han på goda grunder har betraktats som mycket svårersättlig i den socialdemokratiska riksdagsgruppen.

Mer att läsa: Löfvens alla ryggar.

När riksdagsmajoriteten tvingade bort såväl Anders Ygeman och Anna Johansson från regeringen så blev Stefan Löfven tvungen att agera även han. Ygemans fall behövde dämpas och rollen som gruppledare är den högsta posten som partiet själv förfogar över. För att Ygeman skulle kunna bli gruppledare fick Tomas Eneroth flytta från det uppdraget och istället ta Anna Johanssons uppdrag som infrastrukturminister.

Nu är det bara ett år kvar till valrörelsen inför nästa val. Blir det aktuellt med dugliga socialdemokrater även i nästa regering så hoppas jag att Tomas Eneroth får chansen att lägga ytterligare några statsrådsår på nacken. Sverige börjar bli i stort behov av reformer. Eneroth skulle - med sina erfarenheter och nätverk - bli en alldeles utmärkt reformminister för till exempel arbetsmarknaden, skatterna eller bostadspolitiken.

Ledare