Envar sin egen lilla Trump

24 januari 2017 06:15

Det finns fakta. Och så finns det alternativa fakta. Det är knappast någon nyhet att det förhåller sig på det sättet. Att hitta på egna och alternativa fakta som bättre passar de egna uppfattningarna är en kär syssla för många politiker, konspirationsteoretiker och alternativrörelsemedlemmar.

USA: s president Donald Trump har tagit saken till nya höjder när han via sin stab öppet och offensivt framhåller att han använder sig av ”alternativa fakta” för att ge en bild av hur stor publiken var som följde hans installationsceremoni i Washington i fredags. Enligt presidentens stab sprider media falska bilder om ett klent publikantal och om stora demonstrationer mot Trump.

Mer att läsa: Då exploderade Uppfostringsmedia.

Mängder av tv-filmer och andra ovedersägliga fakta visar att Barack Obama 2009 hade en betydligt större publik vid sin installation än vad Donald Trump hade 2017. Ändå trumpetar Trumps stab ut sina alternativa fakta om motsatsen. Varför gör han så? Jo därför att han vet att det fungerar.

På Svenska Dagbladets ledarsida påminner den prominente USA-kännaren Janerik Larsson om att Donald Trump redan i sina bästsäljande memoarer ”The art of the deal” (1987) med förtjusning talar om nyttan av att använda ”överdrifter med sanningshalt” i säljande verksamheter.

Janerik Larsson är påtagligt oroad för vad som kan komma att ske under de närmaste åren.

Mer att läsa: Tramsigt försöka dölja resultat.

Han citerar författaren Maria Konnikova som följt Donald Trumps karriär under många år. Konnikovas slutsats är i Larssons sammanfattning att ”en man med makt som oupphörligen upprepar osanningar kommer med tiden att ta makten över publikens hjärnor.”

Oddsen blir än bättre för en man som Trump när vi betänker att manegen är tämligen väl krattad för alternativa fakta.

Motstånd och misstänksamhet lakas ur av strida strömmar med alternativa fakta som stryker våra fördomar och okunskaper medhårs.

Hur illa kan det gå? Omöjligt att säga förstås. De av oss som helst ser en värld vars utveckling domineras av höga sanningshalter och vetenskap kan göra vårt genom att stå upp för fakta och öppenhet: Avstå från symbolpolitik med alternativa hitte-på-fakta. Avstå från utelämnande och förskönande uppfostringsmedia. Avstå från demoniseringar av sverigedemokrater, presidenter, vinster och muslimer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!