Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tramsigt att dölja problem

Inget trams. Kommundirektör Martin Andreae har erfarenheter från Södertäljes skolor. Han vill "back to basic". Han vill inte ha "tramsiga projekt" i kommunen.

Inget trams. Kommundirektör Martin Andreae har erfarenheter från Södertäljes skolor. Han vill "back to basic". Han vill inte ha "tramsiga projekt" i kommunen.

Foto: Leif Hallberg

Widar2017-01-19 06:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Norrköpings kommun vill enligt uppgift i NT (17 januari) "förändra medborgarnas attityd till stadsdelen Hageby." Enligt nyhetsartikeln från ett möte i kommunhuset ska en kommunikationsplan framställas för att "föra ut det som är positivt med Hageby."

Kommunens kommunikationsdirektör Louise Flygt uppmanade enligt NT deltagarna på mötet att "axa upp eran kreativitet", i värvet att få till en kommunikationsplan för allt som är fint med Hageby.

Den här formen av bildsättning av verkligheterna är djupt problematisk. Utöver att utgöra slöseri med kommunala skattepengar, kvalificerade människors arbetstid och vid sidan av att vara helt verkningslösa så är sådana här positivitetskampanjer exempel på ett slags härskarteknik där de problem som alla Hagebybor känner till förminskas och marginaliseras. Som om mord, skjutningar, droghandel, bränder, rekordhög arbetslöshet och fattigdom inte fanns. Och som om problemen - om de finns - är utbytbara mot "närheten till naturen" eller ett "fint centrum."

Mer att läsa: Norrköping får se upp.

Det enda rimliga sättet att "förändra attityden till Hageby" är att kommunen visar respekt för medborgarna och tar stadsdelens problem på allvar. Det viktigaste kommunen kan göra är att se till att alla skolor i området presterar på topp. Här finns anledning att känna viss optimism. I sin nya kommundirektör Martin Andreae och sin nya tillförordnade utbildningsdirektör Sofie Lindén tycks Norrköpings kommun ha rekryterat in ett slags svagpresterande elevers dreamteam.

Tidigare i veckan träffade Folkbladets reporter Carolina Nilsson de båda topptjänstemännen apropå att Norrköpings grundskolor sammantaget levererar allt färre gymnasiebehöriga elever.

Martin Andreae talade om "ett systematiskt tänk, med avstämningar och utvärderingar mitt i terminerna. Om att analysera siffror, kunna dra slutsatser och sedan göra något av det man ser i praktiken. "Det är inte nya flamsiga projekt som är lösningen, utan back to basic", sa kommundirektören i Folkbladet.

Sofie Lindén fyllde på: Vi måste våga prioritera och lägga kraft på de (insatser) som visar resultat. (--) Vi måste titta på exakt vilka individer det handlar om och sätta in åtgärder."

Lindén och Andreae är förtroendeingivande och kompetenta. Under deras styrning har Norrköping goda chanser att vända attityden till Hageby - och mycket annat - till det bättre. Och se gärna till att stänga igen "flamsiga projekt." Gärna innan de har startat.

Ledare