Ärlighet är nog det enda raka

31 maj 2017 06:15

Enligt de första resultaten från Migrationsverkets åldersbedömningar av asylsökande som uppgett att de är under 18 år så tycks det vara så att en mycket stor majoritet av de asylsökande har ljugit om sin ålder. Vilket inte är förvånande. Tänk dig själv att du av flyktingsmugglaren på hörnet får höra talas om att det finns ett rikt land som heter Sverige där det finns stora chanser att du kan få permanent uppehållstillstånd om du säger att du är ensamkommande och under 18 år. I Sverige görs inga åldersbedömningar och du behöver heller inte kunna bevisa din identitet.

Mer att läsa: "Vinkeln som DN inte vill se."

Självklart är det väldigt många familjer som tar chansen att skicka iväg en son till detta land som flyter av mjölk och honung. Möjligheten till en kommande familjeåterförening i ett tryggt, generöst och fredligt land är värd väldigt mycket. Att säga 16 istället för 22 när du får frågan om hur gammal du är bör i det sammanhanget och med de potterna på bordet ses som en ytterst vit och högst begriplig lögn.

När sanningen nu tycks hinna ifatt många av de unga vuxna så får naturligtvis var och en ta konsekvenserna; vad de nu kan bli. Det är en sak för sig som de ansvariga myndigheterna får hantera efter förmåga, förstånd och lag.

Mer att läsa:"Svartvitt om invandring."

De systemmässiga och politiska konsekvenserna för Sveriges framtida politik behöver nu diskuteras ingående och noga. Panikinbromsningen från november 2015 behöver steg för steg transformeras till nya, genomtänkta och stabilt reglerade förhållningssätt till invandring, folkvandring och integration.

Sverigedemokraternas stora framgångar har många bottnar; partiledningen har agerat skickligt och klokt utifrån sina behov och förutsättningar. Det ska inte tas ifrån dem. En inte oviktig del av SD: s framgångsförklaring är dock att medborgarna som väljare under flera år har upplevt S och M som oärliga i invandringspolitiken. Politiken speglar därmed hur medborgarna som mediekonsumenter - enligt Institutet för Mediestudier på DN Debatt 29/5 - upplever att press, radio och tv heller inte har varit ärliga i invandringsfrågan.

Utrymmet för tomprat och försök till förskönande folkuppfostringsinsatser är kort sagt närmast obefintligt här framöver. Behovet av vettig realpolitik med medborgerligt tilltal är omvänt oerhört stort. Det är bra.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!