Åkesson är nog snart störst

5 januari 2017 08:00

Sverigedemokraterna flyttar onekligen fram sina positioner. På något annat sätt är det svårt att tolka Aftonbladet Inizios (4/1) senaste undersökning om vilka partier som medborgarna anser har bäst politik i vilka sakfrågor. Vid förra valet ägde SD flykting- och invandringsfrågan. Idag har partiet dessutom tagit över äldreomsorgen från Socialdemokraterna och försvaret från Moderaterna.

Mer att läsa: Lågt betyg för en stjärna.

Sverigedemokraterna går därmed upp i ledningen i partipolitikens sakfrågeliga som omfattar åtta områden. Moderaterna äger två sakfrågor - jobb och ekonomi - medan Socialdemokraterna bara uppfattas ha bäst politik när det gäller sjukvården. Utöver detta anser medborgarna att Liberalerna har bäst skolpolitik och att Centerpartiet har bäst miljöpolitik.

Sverigedemokraternas största framgång är att de som enda parti är med i topp tre i alla åtta sakfrågor.

Det här är det slags undersökningar som kan få partistrateger och spinndoktorer att vrida sig i sömnlösa mardrömsplågor. Högt förtroende i sakpolitiska frågor är nämligen guld värt när det börjar dra ihop sig till röstning i allmänna val i Sverige.

Moderaterna har visserligen kvar ledartröjan i de två tunga frågorna om ekonomi och jobb. Men partiets ledning gentemot SD har försvagats med mängder av procentenheter sedan valet 2014.

Mer att läsa: Politikens bubblare.

Även socialdemokraternas ledning inom sjukvårdspolitiken är knapp. Sedan 2014 har S tappat fem procentenheter medan SD - som nu ligger tvåa - har vunnit 11 procentenheter.

Vid sidan av den stora vinnaren SD är Centerpartiet med Annie Lööf den lilla vinnaren. Utöver miljöfrågan - där C har kört om Miljöpartiet med besked - har Centerpartiet enligt Inizio den näst bästa flykting- och invandringspolitiken. I övrigt finns det bara förlorare.

För S och M är sakfrågeundersökningen i Aftonbladet ännu en knivskarp påminnelse om hotande härdsmältor. Jimmie Åkesson lär snart leda Sveriges största parti. Socialdemokraterna kan naturligtvis även fortsättningsvis välja att betrakta SD: s framgångar som ett uttryck för tilltagande nyfascism, rasism och nazism i Sverige.

Eller så mognar de på sig och börjar ägna sig åt riktig politik i stället.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!