Som vi tidigare berättat har Länsstyrelsen i Östergötland beviljat tillstånd för Sunna Group att uppföra en 90 hektar stor solcellspark på Vikbolandet. Parken kommer att ha en total effekt på 70 megawatt och blir den största solcellsparken i länet hittills. Produktionen motsvarar årsförbrukningen av hushållsel för mer än hälften av villorna i Norrköpings kommun.
Marken består av lågproduktiv jordbruksmark, där stora delar av ytan årligen drabbats av översvämningar.
– Jag tycker att det är väldigt roligt att det går framåt och att vi får möjlighet att utnyttja marken till det den är bäst lämpad för. Marken har idag lågt produktionsvärde och jag tror att den biologiska mångfalden och djurlivet kommer må väldigt bra av den här etableringen, säger Marcus Cederblad på Sörbyholms gård, en av markägarna i området.
Sunna Group har också planer på en annan solcellspark på Vikbolandet, Vikingen 2, vid gården Hylinge strax norr om Häradshammars bygdegård. I en artikel i Norrköpings Tidningar vädrar grannar sitt missnöje med planerna. Ägarna till ett torp som ligger ett 50-tal meter från solcellsparken vill att gränsdragningen ändras. De är kritiska till det samrådsunderlag som Sunna group tagit fram och har anlitat en jurist för att få hjälp med ett yttrande i den samrådsprocess som nu pågår.
– Jag har självklart förståelse för deras åsikter. Det handlar om en förändring och förändringar är jobbiga. Sen tror jag delvis att det handlar om ovana, det är ju svårt att föreställa sig hur det kommer att se ut, säger Marcus Qviberg, vd på Sunna Group.
Han säger att det pågår en dialog med de boende, som troligen resulterar i att man ändrar områdets utbredning en aning.
– Vi försöker alltid möta allas önskningar så gott det går.
Varför det inte blev några klagomål alls från närboende när det gäller Vikingen 1 kan inte Marcus Qviberg svara på.
– Det är en väldigt stor anläggning och det finns fastigheter där som blir berörda, men kanske inte på samma sätt.
När det gäller Vikingen 2 har en första tillståndsansökan lämnats in till länsstyrelsen.
– Men de kräver oftast kompletteringar, inte bara utifrån åsikter som kommit in. I den här typen av processer så hittar vi oftast naturvärden som gör att vi behöver komplettera eller anpassa planerna.