Det är det Åre-baserade företaget Sunna Group som vill bygga anläggningen. Den blir stor som 175 fotbollsplaner vilket kan göra det enklare att förstå hur stor den är. Det är ägaren av Sörbyholms gård Marcus Cederblad som upplåter sin mark tillsammans med grannarna David och Hanna Leo på Ugglö.
– Det är jätteroligt. Det ligger oerhört mycket arbete bakom vår ansökan och det har varit en lång väntan. Därför känns det bra att vi nu får påbörja resan mot lokalt producerad fossilfri el, säger Sunna Groups vd, Marcus Qviberg.
Länsstyrelsen har i sitt tillståndsbeslut fört ett resonemang om de två samhällsintressen som kolliderar när solcellsparker ska byggas eftersom de nästan jämt byggs på jordbruksmark. Behovet av att öka livsmedelsproduktionen är ett lika viktigt intresse som behovet att öka vår fossilfria energiproduktion. I just det här fallet "vinner" energin över livsmedlen på grund av markens beskaffenhet. Så här säger länsstyrelsen i sitt beslut;
"Vid en avvägning mellan de båda väsentliga samhällsintressena bevarande av jordbruksmark och produktion av förnyelsebar el, bedömer Länsstyrelsen att intresset av att producera fossilfri el väger tyngst eftersom marken inte ger fullgoda skördar på grund av återkommande översvämningar."
Man konstaterar också att den biologiska mångfalden kan gynnas då insatser ska göras för att öka den. Under solcellerna kommer blomsådd att ske med en ängsfröblandning som då kan stimulera både markhäckande fåglar och övriga djur men också pollinerande insekter under de 35 år som parken kommer att producera el. Länsstyrelsen hoppas också att sandbäddar och skalbaggsåsar kan byggas i parkens kanter.
Planeringen för att dra igång bygget börjar på en gång och som det ser ut i dag hoppas Marcus Qviberg att parken ska kunna producera el som senaste 2025.
– Nästa utmaning blir att få koppla in oss på Eons stora transformatorstation i anslutning till parken. Det kräver förhandlingar och hur fort vi kan komma överens är svårt att säga. Bygglov måste också sökas för vår transformatorstation. Däremot är själva uppsättandet av panelerna inte så komplicerat, säger Marcus Qviberg.
Länsstyrelsens beslut kan överklagas till mark- och miljödomstolen under de närmaste tre veckorna.