– Vi bröt ihop och kom igen. Hon sa så, Lolita Nilsson, ordförande i Rönö bygdeförening.
Hon talade om chocken när det inte blev någon midsommarfest i Skälläng 2023 efter att markägaren sagt upp kontraktet efter nästan 100 år på samma plats. Det skulle faktiskt ha blivit 100-årsjubileum förra sommaren.
– Vi visste först inte vad vi skulle göra. Men sen samlade vi oss. Vi ville ha festen och så fick vi möjlighet att köpa mark här i närheten av hembygdsgården Segerbo. Och sen har vi jobbat på, sa hon och skrattade.
Att man jobbat på betyder att man sökt bidrag. Raggat sponsorer och så smått påbörjat markarbetet för att få till den nya festplatsen. På lördagen hade man bjudit in till ett symboliskt startskott för hela projektet. Det klassiska första spadtaget.
På plats var kanske femtio personer som alla var mer eller mindre sugna på att jobba frivilligt med att få den nya festplatsen klar.
– Det var deppigt när vi blev av med festplatsen. Men nu ser det bra ut. Fantastiskt roligt att det går att komma igen. Och engagemanget är stort hos många, sa Sture Brogsten som var på plats för att visa sitt intresse.
Kommer du att hjälpa till?
– På något sätt. Jag kan inte bära så tungt. Men det finns alltid något man kan hjälpa till med, sa han.
Nina Vogel är tillsammans med Lolita Nilsson två viktiga krafter när det gäller projektet. Ordföranden samlar krafterna och Nina Vogel är den som är projektledare.
– Jag kom med tidigt och det var kanske naturligt att jag blev projektledare. Jag jobbar med byggprojekt till vardags. För mig var det här något viktigt. Det är en tradition med midsommarfestligheterna, sa Nina Vogel.
– Vår ambition var först att det skulle bli klart nu till midsommar. Men det målet har vi fått överge. Nu är målet att allt ska vara klart till midsommar 2025, sa Lolita Nilsson.
Totalt handlar det om en investering på mellan 1,5 och 2 miljoner kronor för föreningen. Då ingår bland annat markköpet. Men också markarbeten, elanslutning och att borra efter vatten och dra avlopp. Finansieringen sker genom sponsring, crowd funding och bidrag. För att lyckas med projektet krävs en stor insats i form av ideellt arbete.
– Det blir oerhört viktigt. Sen måste vi också anlita entreprenörer. Målet är att det ska vara företag på Vikbolandet som får jobbet. Markarbetena görs redan av en lokal entreprenör, sa Nina Vogel.
Arbetet kommer att sätta igång nu i vår och pågå så länge det är bra väder. Nu ska det sättas ihop olika arbetslag som får uppgifter från allt ifrån att bygga till att måla skyltar.
– Alla kan göra något. Och det viktigaste är att man gör så mycket man kan. Det finns inga krav på att man måste ställa upp om man skrivit upp sig för att hjälpa till, sa Nina Vogel.
Och hur blir det när det blir klart då? Lolita Nilsson berättar om planerna.
– Nu är det här vår egen festplats och vi tänker oss också att ha mer än midsommarfesten. Utomhusbio, teater och allsång finns med i planerna. Vi vill att det ska bli ett kulturcenter som har något för alla, sa hon.
Och tillade:
– Jag är så himla glad för allt engagemang som finns här ute. Utan det hade vi inte varit där vi är i dag. Vi kommer att få en festplats som står 100 år.