Klart: Bygdeföreningen flyttar festplatsen i Skälläng

Den snart 100-åriga traditionen med midsommarfest i Skälläng på Vikbolandet fick ett abrupt slut när markägaren förra året sade upp arrendet. Men Rönö bygdeföreningen ger inte upp. De köper mark och planerar att flytta hela dansbanan till Segerbo.

Där solen lyser upp skogsgläntan kommer dansbanan att ligga. Lolita Nilsson, ordförande i Rönö bygdeförening, och Nina Vogel, projektledare, är övertygade om att den nya festplatsen i Segerbo kommer att bli minst lika bra som den gamla i Skälläng.

Där solen lyser upp skogsgläntan kommer dansbanan att ligga. Lolita Nilsson, ordförande i Rönö bygdeförening, och Nina Vogel, projektledare, är övertygade om att den nya festplatsen i Segerbo kommer att bli minst lika bra som den gamla i Skälläng.

Foto: Louise Åsenheim

Vikbolandet2023-02-04 13:00

1923 hölls den första midsommarfesten i Skälläng, som ligger i Rönö socken långt ut på Vikbolandet. Festplatsen används bara en gång om året, det är på midsommardagen då man firar med midsommarstång, barnaktiviteter och dans på kvällen. Men nu ska anläggningen, som består av dansbana och byggnader för kaffeservering, chokladhjul och luftgevärsskytte med mera, bort. Markägarna har i en intervju i NT sagt att evenemanget har gått från trevligt och familjärt till en urartad fest med fylla, oljud och för många besökare. Bygdeföreningen själva beskriver midsommardagen som lugn och trevlig utan incidenter. Deras försök att gå markägarna till mötes och skippa kvällsaktiviteter i fortsättningen hjälpte inte, beslutet står fast. Den 1 april ska byggnaderna vara borta från festplatsen. 

– Det var både chockartat och traumatiskt skulle jag säga. Vi skulle ha haft 100-årsjubileum där i år. Men vi bröt ihop och kom igen, säger Lolita Nilsson, ordförande i Rönö Bygdeförening.

– Firandet är ju en tradition sen generationer tillbaka, säger Nina Vogel, projektledare för uppbyggnaden av den nya festplatsen.

Efter chockbeskedet tog föreningen nya tag och började diskutera framtiden för festplatsen. Flera markägare hörde av sig och erbjöd andra platser att förlägga dansbanan på och till slut valde styrelsen mellan fyra olika förslag. På årsmötet nyligen togs beslut om att köpa mark i närheten av hembygdsgården Segerbo.

– Vi valde det av två skäl. Dels för att det ger synergieffekter vid hembygdsgården, dels för att vi fick möjlighet att köpa marken. Det var viktigt, så att vi inte hamnar i den här situationen igen, säger Lolita Nilsson.

undefined
Så här ser planerna ut för den nya festplatsen i Segerbo.

Med synergier menar hon framför allt att hembygdsgården saknar en parkering, och nu kan man bygga det vid festplatsen och slå två flugor i en smäll.

– Nu känns det jättebra att kunna lägga det andra bakom sig och blicka framåt. Vi kommer att få en fin och trevlig festplats som människor kommer nyttja här i 100 år till. Den kommer bli bättre tillgänglighetsmässigt, så vi är många som tror att det här kommer att bli ännu bättre än i Skälläng, säger Lolita.

– Utmaningen är att få den här genuina känslan, att det inte ska kännas nytt utan att det ska ha samma charm som förut. Men vi hoppas och tror att vi kan återanvända de flesta byggnaderna så det kommer att hjälpa oss att behålla själen, säger Nina Vogel.

Totalt handlar det om en investering på mellan 1,5 och 2 miljoner kronor för föreningen. Då ingår bland annat markköp, markarbeten, elanslutning och att borra efter vatten och dra avlopp. Finansieringen sker genom sponsring, crowd funding och bidrag. För att lyckas med projektet krävs en stor insats i form av ideellt arbete. 

– Vi har två personer som jobbar enbart med bidragsansökningar och sponsring. Men det tickar ju timmar för alla, säger Nina Vogel.

– Vi har varit 15 personer som rivit dansbanan och kört upp till nya stället. Sen kommer det vara en jätteapparat när den nya ska byggas upp, säger Olle Karlberg, ansvarig för rivningen och även festfixare.

När blir det invigning?

– Målet är att det blir på midsommardagen 2024. Men det hänger på lantmäteriet, säger Olle Karlberg.

– Ambitionen är 2024 och så håller vi tummarna för att handläggningstiderna ska vara med oss, säger Nina Vogel.

Dansbanan i Skälläng som byttes ut för bara två år sen håller nu på att rivas.
Dansbanan i Skälläng som byttes ut för bara två år sen håller nu på att rivas.
Festplatsen i Skälläng

Det har dansats på midsommardagen i Rönö sedan 1860-talet. Det var socknens skytteklubb som började arrangera danserna för att få inkomster till föreningen. 1923 invigdes festplatsen i Skälläng. 

Arrangörerna har varierat genom åren men festen har hela tiden varit en viktig inkomstkälla för föreningslivet i socknen.  

Den senaste festen 2022 samlade runt 900 besökare från hela Vikbolandet och Norrköping med omnejd. 

Du kan följa projektet på ronobygdeforening.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!