Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Beskedet kom efter lång väntan

Så kom det – det där så efterlängtade beskedet om uppehållstillstånd. Nu kan familjen Arnous starta igång livet igen!

Symbol! En nyckelknippa med svenska flaggan.

Symbol! En nyckelknippa med svenska flaggan.

Foto: Carolina Nilsson

VÄNTAN ÖVER2017-01-09 07:00

Folkbladet har vi en rad tillfällen berättat om Basel, Heveen, Omar, Diana och Youssef Arnous väntan på besked om uppehållstillstånd. Första artikeln publicerades i början av juli 2015, första dagen som familjen flyttade in på asylboendet Bollen vid Östgötaporten.

Läs mer: Från Damaskus till Bollen.

Sedan dess har livet varit en lång väntan. Eftersom familjen tvingades lämna fingeravtryck i Ungern under sin flykt, testades familjens ansökan först enligt Dublinförordningen, och snart kom beskedet att de skulle skickas tillbaka dit.

Läs mer:Dryg väntan på uppehållstillstånd.

Men eftersom inga asylsökande vid den tidpunkten, i början av 2016, skickades tillbaka till Ungern, blev processen framflyttad. Snart gick tiden för verkställande ut och i juli kunde familjen söka asyl på nytt i Sverige – denna gång för att pröva ärendet mot hemlandet. Men tiden för intervju på Migrationsverket dröjde.

– Mitt liv har stannat av, sade pappa Basel, när Folkbladet besökte familjen i slutet av oktober.

Han hade visserligen fått plats på den en utbildning för nyanlända entreprenörer som kommunen avsatt pengar till, Omar börjat i skolan och Diana i förskolan. Familjen hade skaffat sig en bekantskapskrets i Norrköping och var ute på olika evenemang.

Men ändå. Ovissheten, och känslan av att inte veta som händer härnäst, gnagde.

Så blev de kallade till intervju. Den nionde december för att vara exakt. Efter besöket kändes det lite bättre, nu var det mer fråga om det skulle bli ett permanent eller tillfälligt uppehållstillstånd.

Så kom svaret. Sent på kvällen den 22 december, när familjen precis kommit fram till Basels bror och hans familj i Skåne.

– Jag kollade på mobilen klockan elva på kvällen och såg att de fattat beslutet. Vi blev jätteglada och firade! säger Basel.

De som sökt asyl får inte veta det exakta beslutet i mobilen, där står bara att ett beslut fattats och den annars gula rutan i bakgrunden har slagit om till grön. Under alla juldagar väntade familjen åter igen på att få veta vad beslutet blev.

"Jag har precis kommit ut från Migrationsverket! Det blev permanent. Nu får vi fira ordentligt", skrev Basel i ett meddelande den 26 december.

Nu väntar de på att hitta någonstans att bo. Var de kommer att ta vägen har de ingen aning om. Kanske blir de placerade i någon annan kommun, kanske blir de kvar i Norrköping.

– Jag hoppas vi får stanna i Norrköping! Vi har lärt känna många här, säger Heveen.

Asylsökande

2016 fick 111 979 personer beslut i sitt asylärende. Det är det högsta antal asylbeslut Migrationsverket hittills fattat under ett år.

Orsaken till kraftsamlingen är det stora antal asylsökande, 163 000, som kom under 2015. Under 2016 sökte totalt 28 939 personer asyl i Sverige.

Fortfarande väntar fler än 70 000 asylsökande på beslut.

Målsättningen är att de som väntat länge ska ha fått sina beslut senast i sommar.

Den totala bifallsandelen under 2016 när det gäller asylsökande var 77 procent.

Av dessa bedömdes drygt 17 000 personer vara flyktingar (enligt FN:s konventioner) och drygt 47 000 alternativt skyddsbehövande.

5 800 personer har under 2016 återtagit sin asylansökan, varav de flesta kom från Irak och Afghanistan. Motsvarande siffra för 2015 var 3 961.

Den 31 december var totalt 122 708 personer inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem, vilket är 59 182 färre jämfört med för ett år sedan.

Av de 122 708 var 63 063 inskrivna i anläggningsboenden för asylsökande. 35 449 var registrerade i eget boende. I den resterande gruppen återfinns många ensamkommande asylsökande barn, där kommunerna ansvarar för boendet.

Under året som gick ansökte 2 199 ensamkommande barn asyl i Sverige. Motsvarande siffra för 2015 var 35 369. 9 491 sådana ärenden avgjordes under året varav 86 procent fick bifall.

Källa: Migrationsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!