Kunskaps elever får bara ett besök

Kunskapsskolans elever erbjuds bara ett besök på kommunens gymnasieskolor inför gymnasievalet – medan kommunens ”egna” elever får två. ”Eleverna blir straffade på oskäliga grunder”, menar rektor Markus Brunfelt.

Markus Brunfelt, rektor Kunskapsskolan.

Markus Brunfelt, rektor Kunskapsskolan.

Foto: Malin Perk

UTBILDNING2019-02-01 08:00

Som brukligt är bjuds alla niondeklassare in till gymnasieskolornas prova-på-dagar under höstterminen, för att underlätta valet till gymnasiet. I höstas fick dock de fristående högstadieskolorna i Norrköping, samt skolorna i grannkommunerna, veta att ”ansvariga på utbildningskontoret i Norrköping” fattat beslutet att deras elever bara erbjuds ett besök, medan elever på de kommunala skolorna får två.

– Det här kom hastigt i höstas och det blev starka reaktioner, säger Markus Brunfelt.

I mailet, som skickades ut i mitten av november, beskrivs hur söktrycket och intresset för att medverka på prova-på-dagarna ökat och att kommunen därför har svårt att ”tillgodose önskemålet om två besök per elev”. ”Vi har därför tagit beslutet att elever på fristående grundskolor och elever på skolor i våra grannkommuner kommer att erbjudas ett besök per elev istället för två som var bestämt från början”.

– Våra elever är kommunens medborgare också och nu väljer man att diskriminera sina egna medborgare, säger Markus Brunfelt som tillsammans med skolans jurist gått igenom vad som gäller:

– Det krävs sakliga skäl för att göra skillnad på egna medborgare i kommunen. Och det saknas här. Eleverna blir straffade på oskäliga grunder när det gäller valfriheten till skolan. Onödigt kan jag tycka.

Läs mer:"Andra" besöker sker inom de kommunala skolornas prao.

Han menar att kommunen exempelvis borde ha kunnat organisera prova-på-dagarna på något annat sätt, än att välja att halvera antalet besök för elever som inte går i kommunens högstadieskolor. Tillsammans med sin jurist har han påtalat att de anser att beslutet är fel. Men inte fått något svar.

– Vi skickade mailet den 19 november och har ännu inte fått någon återkoppling. Det är oförskämt. Är inte elever på en friskola intressanta? Jag tror att det är intresserade av att våra elever söker till de kommunala gymnasieskolorna, men de vill inte ha en dialog kring beslut som fattas. Jag kan inte förstå det!, säger Markus Brunfelt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!